Синя луна на Хелоуин. Какво й е уникалното. История на този мем

Ваня Милева Последна промяна на 29 октомври 2020 в 12:12 10793 0

Кредит: Dave Dickinson.

В края на октомври 2020 г. ще имаме възможност да наблюдаваме последната "Синя Луна".

Ако в нощта на Хелоуин, обитавана от палави дечица с тиквени фенери, пияни вещици или просто от хора с грозни дрехи (неспазващи социална дистанция), погледнете към небето няма да видите зловеща синкава Луна.

Това е просто второто пълнолуние на октомври, което се пада в последния ден от месеца.

Защо Синя Луна

Разбира се, Луната, всъщност няма как да стане изведнъж "синя" вечерта на Хелоуин на 31 октомври. Този феномен е получил името си от английския израз "Веднъж на Синя Луна" (Once in a Blue Moon), т.е. - рядко или почти никога.

Последният път, когато светът е видял Луната в синьо-зелено е било преди около 130 години, когато е изригнал вулканът Кракатау, изхвърлил тонове частици във въздуха, които да придадат този специфичен оттенък. За да се получи този ефект е необходимо частиците в атмосферата да са с размер около един микрометър, което може да се случи и при големи пожари.

Във всеки случай, сините луни не се наричат така заради техния цвят и изглеждат като всяко друго пълнолуние.

Това е "допълнително" пълнолуние, което се наблюдава веднъж на две години и половина (средно 2,7154 години), когато в една година има вместо 12, 13 пълни луни. По принцип през всеки сезон има три пълнолуния. Терминът "синя луна" се прилага на третата луна в сезон с четири луни, по този начин се коригира времето за последния месец на един сезон. Тези сини луни са винаги около 21 февруари, май, август или ноември. Това се случва на всеки две до три години (седем пъти в цикъл от 19 години).

Този любопитен астрономически мем идва при нас чрез поредица от астрономически грешки през годините, които са проникнали в лексикона на съвременния наблюдател.

Грешката може да се проследи до статия от март 1946 г. в изданието от списание Sky & Telescope, която описва „Синята луна“ като второто пълнолуние за един месец.

Старото, още от 16-ти век, определение за Синя Луна е много по-сложно: „третото пълнолуние в астрономически сезон (от равноденствие до слънцестоене и обратно), който съдържа четири пълнолуния“. Тези сезони са равни по дължина, за разлика от астрономическите, които варират по дължина в зависимост от скоростта на Земята по своята елиптична орбита около слънцето.

Това наистина е странно правило. Легендата разказва, че това правило е възникнало от вече несъществуващия "Maine Farmers' Almanac" (Фермерски Алманах на Мейн), който обозначава тази трета Луна със синьо вместо с черно мастило. Това твърдение обаче остава непроверено.

Sky & Telescope пишат задълбочена статия за историята за Синята Луна през 2006 г., но по това време щетите вече са нанесени. Подобно на толкова много съвременни мемове с малко или никакво реално основание, интернет вдъхва нов живот на идеята, че Синята Луна е второто пълнолуние за един месец. Разбира се, това е свързано с ужаса на професионалните астрономи, които всъщност не седят в обсерваториите си по цели нощи, обсъждайки Синята Луна.

Пълна Луна със синкав отенък от 25 декември 2012 г. Кредит: Wikimedia Commons / Public Domian / crefollet

Колко рядко е „веднъж на Синя Луна?“ не много ... синодичният период (периодът от една подобна фаза до следващата) е 29,5 дни, по-кратък от един месец, с изключение на февруари. Средно получаваме Синя Луна веднъж на 2-3 години. Синята Хелоуинска луна е малко по-рядка - последната се е случила през 1974 г., а следващата се случи през 2039 г.

Ако този 19-годишен период (2039-2020) звучи познато, това е така, защото е известен и като Метоничен цикъл. Метониченият цикъл се използва за съгласуването на лунния и слънчевия календар. Ако съберем 12-те лунни месеца, ще получим 11 дни по-малко от съвременната календарна година, но 235 лунни месеца са равни точно на 19 години, което означава, че ако пълнолунието е паднало на определена календарна дата, то почти винаги ще се падне на същата дата след 19 години. Казваме "почти винаги", тъй като един Метоничен период всъщност е по-дълъг с 1 часа 27 минути и 33 секунди от 19 тропически години. Затова през 2001 година пълнолунието се размина за малко с Хелоуин и падна на 1 ноември.

Друг свързващ термин, който придобива все по-голяма популярност в мрежата, е Черната Луна или 2-ро новолуние в месеца, което понякога се използва и за февруари без новолуние или пълнолуние.

Това е и последната Синя Луна за десетилетието ... Ето списъка с Луни (Черни и Сини) за следващото десетилетие:

Черни и сини луни стар и нов стил за следващото десетилетие, 2021 до 2030. Кредит: Dave Dickinson.

Нарастващата Луна също преминава 2,7 градуса на юг от Марс с величина -2,3 магнитуд вечерта на 29 октомври, като все още блести ярко след прекрасната си опозиция по-рано този месец. Можете да видите Марс през деня преди залез слънце, използвайки Луната като ориентир.

Поглед към изток при залез слънце вечерта на 29 октомври. Кредит: Stellarium.

Луната също достига апогея си на 30 октомври, само 20 часа преди пълнолунието. Това е и най-отдалеченото пълнолуние за 2020 г., което е противоположното на Суперлуна - Минилуна. 

Това, което наистина е рядко е пълното лунно затъмнение на Хелоуин. Последното е било през 1175 г., А следващият няма да се случи преди 2897 г. Може би изразът трябва да се промени „веднъж на Синя Кървава Луна“.

Ето как може да видим Синя Луна. Кредит: Dave Dickinson.

Има ли наистина значение? Разбира се, Черните и Сините Луни са просто абстрактни понятия, аномалии, създадени от два календарни цикъла, водещи до математическо любопитство с малко наблюдателно или научно значение, но е една любопитна история за това, как е възникнал мемът.

Източник: Boo! A Halloween Blue Moon, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !