COVID-19: Какво знаем за новите мутации от Великобритания, Южна Африка и Бразилия

Колко опасни са новите варианти?

Ваня Милева Последна промяна на 19 януари 2021 в 00:02 7680 0

Кредит: Pixabay.

Съобщенията за новите мутации на COVID-19 предизвикват нови въпроси и тревоги: ще причинят ли по-тежко заболяване, има ли разлика в симптомите, ще им повлияят ли настоящите ваксини? Ето какво знаем към момента.

Какво е вариант?

Мутациите са норма при всяко инфекциозно заболяване, те са част от естествената еволюция. Вирусът се променя, за да спре да го открива имунната система и в повечето случаи новите варианти, щамове, които се откриват чрез картографиране на генетичния им състав, не са по-обезпокоителни от оригиналната версия. 

Вирусите постоянно придобиват малки промени в генетичния си код. Обикновено тези мутации нямат ефект, но от време на време те променят поведението на вируса - което може да се е случило с варианта във Великобритания и другите варианти.

Според Световната здравна организация (СЗО) вирус, който има една или няколко нови мутации, се нарича „вариант“ на оригиналния вирус.

В сравнение с други инфекциозни заболявания, SARS-CoV-2 еволюира доста бавно. Всъщност един вариант завладя изцяло света по време на първата фаза на пандемията през миналата година, но това не означаваше нарастване на вирулентността или повече смъртни случаи.

До днес стотици варианти на SARS-CoV-2 са идентифицирани по целия свят от началото на пандемията.

Кои са новите варианти?

Напоследък се появиха няколко различни варианта, за които навярно сте чували. Два от най-често срещаните, за които хората говорят и са най-загрижени, са вариантите B.1.1.7 и B.1.351 - за първи път са открити във Великобритания и Южна Африка. 

Наскоро се появи трети нов вариант на Covid-19 - този път свързан с Бразилия - който има прилики със силно инфекциозните варианти от Великобритания и Южна Африка. 

Бразилският вариант бе открит наскоро при четирима пасажери, пристигнали в Токио от бразилския щат Амазонас.

Японското министерство на здравеопазването обяви откриването на новия вариант на 10 януари и го докладва на Световната здравна организация.

От четиримата пътници, пристигнали на летището Ханеда в Токио на 2 януари, 40-годишен мъж е имал затруднения с дишането, 30-годишна жена  е имала главоболие и възпалено гърло, момче тийнейджър е имало температура, а момиче също в тийнейджърска възраст не е показало никакви симптоми, заяви здравното министерство.

По какво си прилича бразилският вариант с британския и южноафриканския?

Професорът по микробиология от Университета в Кеймбридж Рави Гупта (Ravi Gupta) обяснява за Science Media Center UK, че бразилският вариант има три ключови мутации в шиповия протеин, които „до голяма степен са подобни“ на мутациите в хиперинфекциозния южноафрикански вариант, „оттук идва нашето безпокойство“.

Когато новият вариант бе обявен на 10 януари, Такаджи Уакита (Takaji Wakita), ръководител на японския национален институт по инфекциозни болести (NIID), заявява на брифинг в Министерството на здравеопазването, че в момента „няма доказателства, показващи, че новият вариант, открит у пасажерите от Бразилия, е с висока инфекциозност“.

Според NIID са необходими още проучвания за оценка на инфекционността, въздействието върху лабораторната диагностика и ефикасността на ваксините. 

Промените, които наблюдаваме при вариантите, са до голяма степен около увеличената му трансмисионност - по-лесното прехвърляне от един човек на друг, следователно по-бързо разпространение и по-лесно заразяване.

Смята се, че новият вариант се разпространява бързо във Великобритания. Кредит: OurWorldInData , CC BY-SA

Какво означава „по-трансмисивен“ за тези варианти?

Данните показват, че новите варианти са по-трансмисивни (предаваеми).

Повечето данни, които са на разположение, са за британския вариант. Все още не е ясно колко точно е по-трансмисивен, но сегашните оценки са, че е някъде между 30% и 80% по-трансмисивен от първоначалните щамове.

Как се стигна до тези цифри? Когато скоковете на новите случаи във Великобритания предизвикаха опасения, учените секвенираха вируса от случаи по време на пиковете. Така те разбират, че се е появил нов вариант, проследяват честотата на този вариант назад във времето и виждат, че той се увеличава с течение на времето.

Така въз основа на скоростта на нарастване, учените изчисляват, че е до около 70% или повече по-трансмисивен от оригиналния вирус.

Тази цифра произтича от увеличение на стойността на R (репродуктивното число) с от 0.4 до 0.7, заяви пред Guardian Пол Келам (Paul Kellam), професор по вирусна геномика в Imperial College London. 

Репродуктивното число количествено определя средната предаваемост на болестта. Да кажем, че старият вариант се разпространява с R 1.5, което означава, че 10 положителни с Covid-19 лица са предали инфекция на 15 човека. Новият вариант ще има R от 1.9 до 2.3, така че 10 души с Covid-19 ще предадат инфекцията на между 19 и 23 нови души.

Данни от тестването показват нарастващо разпространение на вариант H69/V70 в положителните данни от теста - което се открива случайно от често използвания 3-генен PCR тест.

Вторият начин, по който учените определят, че е по-трансмисивен, е чрез т. нар. „степен на вторична атака“ - ако знаят, че някой е заразен, те могат да проверят и да видят колко от неговите контакти са заразени. Същото могат да направят това за хора, които са заразени с оригиналния вариант на вируса. Така могат да установят, че хората, заразили се с новия вариант, са по-склонни да заразят контактите си и това увеличение е около 30% до 40%. Това означава, че този нов вариант е по-вероятно да бъде предаден на други лица.

Изводът е, че новият вариант е по-подходящ вирус и се постига по-голяма предаваемост чрез по-лесно свързване с клетки гостоприемници.

Кои варианти на Covid-19 представляват по-голяма заплаха? Има ли ги в България?

Вариантът от Великобритания (известен като B117) представлява най-висока опасност за Северното полукълбо. 

Вероятно новият британски щам е вече в България, предвид многобройните ни сънародници, които пътуват между двете страни, но няма регистриран официално случай у нас на B117.

„Нямаме официално регистриран новия щам на коронавируса у нас. По мое мнение вече сме си го внесли от Великобритания. В момента изследваме и очакваме резултатите в края на януари”, каза в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Мутавчийски заяви на 19 януари, че "всяка 5-та положителна проба е съмнителна за новия щам на вируса".

B117 носи 14 дефиниращи мутации, включително 7 в протеина, който посредничи за навлизането на вируса в човешките клетки. Това е относително голям брой промени в сравнение с разпространените преди него варианти в световен мащаб. 

Той е по-мощен вирус с повишена трансмисионност, постигната чрез по-лесно свързване с клетки гостоприемници.

Другите варианти, предизвикващи безпокойство, възникват в Южна Африка (B1351) и Бразилия (P1).

Оцветена сканираща електронна микрофотография на вируса SARS-CoV-2. Кредит: NIAID

Има два нови варианта в Бразилия - един, който е широко разпространен, но по-малко опасен, и P1, който предизвиква много повече загриженост. Той има три ключови мутации в областта на свързване с клетъчния рецептор (RBD - receptor binding domain), които до голяма степен са подобни на  някои от мутациите, за които експертите се притесняват в южноафриканския вариант.

Коронавирусната RBD е една от основните цели за нашата имунна защита, а също и областта, към която са насочени ваксините.

Подобно на южноафриканския вариант, бразилският носи мутация в протеин, наречен E484K, която не присъства във варианта от Великобритания.

Доказано е, че мутацията E484K намалява разпознаването на антителата, помагайки на вируса да заобиколи имунната защита, осигурена от предишна инфекция или ваксинация.

Снимка: sweethalf2020.com

Има ли разлики в симптомите при хора, заразени с новите варианти?

Засега няма нищо, което да предполага, че новите варианти предизвикват по-сериозни заболявания или повишена смъртност.

Единствената открояваща се характеристика изглежда са по-големите „вирусни натоварвания“ при заразените, които се виждат в тампонните и кръвните тестове. Това означава, че заразените с новите варианти разпространяват болестта по-лесно. 

Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени както с нов, така и със стар вариант на коронавирус и да ги предадат на други хора, но децата изглежда по-рядко заболяват при по-старите варианти.

Така че симптомите, за които трябва да се внимава, остават същите, въпреки че последните съвети предупреждават и за някои неочаквани показатели.

По-тежко ли боледуват децата, заразени с новите варианти?

Новите варианти на коронавируса са по-безмилостни към децата. Стотици деца са приети в болница в Аризона с Ковид-19 в момента, като с всеки месец числата нарастват от декември до средата на януари. Над 8 пъти са се повишили хоспитализациите сред децата. Една от причините, които се посочват, са новите варианти на вируса от Великобритания и Африка, които се разпространяват много по-бързо и сред децата.

Нарастващият брой деца с COVID е "доста значим", съобщава д-р Андрю Карол (Andrew Carroll), добавяйки: "От докладите на моите колеги педиатри знам, че болниците им са доста затрупани с деца с COVID."

Той смята, че една от причините за драстичното увеличаване на детските хоспитализации частично се дължи на факта,че все повече училища се връщат към присъствено обучение и продължават със спорта.

Една от важните причини обаче според него е, че новите варианти на вируса от Великобритания и Южна Африка се разпространяват по-бързо сред децата.

Дали сегашните ваксини ще ни предпазят от нововъзникващите варианти?

В момента не знаем. Но трябва да ни успокои това, че ваксините стимулират широк отговор на антитела към целия шипов протеин, така че се очаква тяхната ефикасност да не бъде много затруднена от мутациите. Този въпрос е обект на интензивни изследвания в момента.

Знае се обаче, че другите видове коронавируси, предизвикващи сезонните настинки, проявяват известна способност да се "изплъзват" от имунитета ни за по-дълги периоди от време. Така че може да се наложи да се актуализират ваксините срещу Covid-19, както се прави за грипните ваксини, за да се отразят текущите варианти.

Рано е да се каже дали ще е така сега. Добрата новина е, че новите форми на мРНК ваксините могат лесно да се адаптират. Pfizer например заяви, че може в рамките на седмици да коригира формулите на ваксината си, за да се противопостави на новите варианти.

По-рано епидемиологът от Университета в Кентърбъри д-р Ариндам Басу (Arindam Basu) заяви пред Stuff, че разработените мРНК ваксини - като тези, създадени от Pfizer и Moderna - все още ще работят срещу новите варианти.

„Вероятно мРНК ваксините ще засегнат шиповите протеини, тъй като те са насочени към специфичен механизъм и правят вируса безвреден“.

"Но дали инактивираните ваксини, базирани на вируси, ще бъдат ефективни срещу тези нови щамове, не е известно", отбелязва Басу.

Ваксините все пак вероятно ще бъдат, доколкото е възможно, ефективни като мярка за контрол на епидемията, ако степента на покритие е висока и предаването е ограничено. Но ще е необходимо време - още два или три месеца - след края на масовата ваксинация, за да се проявят ефектите й.

Снимка: Wikimedia Commons

Има ли вероятност новите варианти да увеличат риска от повторна инфекция?

Това е друга област на интензивни изследвания. Има съобщения за хора, реинфектирани с по-старите варианти на коронавирус, но подобни реинфекции изглежда са рядкост.

Известно безпокойство предизвиква съобщението, че бразилски изследователи са идентифицирали варианта P1 у медицинска сестра, която по-рано е била заразена с Covid-19, и у нея са се развили по-тежки симптоми. В повечето случаи повторната инфекция води до по-лека форма на заболяването.

Това, което знаем за новия вариант от Великобритания, категорично предполага, че той остава чувствителен към имунния отговор на по-старите варианти и ще бъде по същия начин чувствителен към имунния отговор, генериран от ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и Oxford University-AstraZeneca.

Източници:

What you need to know about the new COVID-19 variants, David Kennedy, The Conversation

Covid-19: What you need to know about the new Covid strain from Brazil, Stuff

Covid-19: Will new strains make the virus more difficult to control?, Irish Times

Covid: How worrying are the UK, South Africa, and Brazil coronavirus variants?, BBC News

Coronavirus new variant – genomics researcher answers key questions, Lucy van Dorp, The Conversation

Hundreds of children being admitted to Arizona hospitals for COVID-19, Fox10

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !