Какво знаем досега за смъртните случаи от стрептококи А при деца във Великобритания

Ваня Милева Последна промяна на 07 декември 2022 в 10:30 6263 0

Стрептококова бактерия от група А. Кредит: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (Национален институт по алергии и инфекциозни болести), National Institutes of Health

От септември насам във Великобритания се съобщава за осем деца, починали в резултат на редки, но тежки усложнения от инфекция със стрептококи от група А.

Ето какво се знае до момента:

Какво представлява стрептококът А?

Стрептококът А е бактерия, известна като Streptococcus pyogenes, която е разпространена в целия свят. Много хора носят бактерията в устата и гърлото си, без да изпитват каквито и да било симптоми, но в някои случаи инфекцията може да стане вредна и да доведе до редица различни по тежест проблеми.

Най-честият симптом е силно възпалено гърло, известно като стрептококово гърло. Стрептококът А може да причини и обрив, който причинява грапава като шкурка кожа, заедно с висока температура и главоболие, което е признак за скарлатина, която се причинява от бактерии от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А.

В редки случаи бактериите навлизат в кръвта и причиняват изключително тежки инфекции, известни като инвазивна стрептококова болест от група А, или iGAS (invasive group A streptococcus), която е причина за смъртта на осемте деца. Ранните симптоми включват повишена температура, замайване, объркване, ниско кръвно налягане, обрив и болки в корема.

Как се разпространяват стрептококите А?

Бактериите се разпространяват чрез слюнката и носната слуз. Могат да се пренасят при споделяне на чаши или прибори със заразен човек или като се вдишват капчици след кашлица или кихане на заразен човек.

Скарлатината се среща най-често при малки деца, но усложнения от стрептококи А могат да се развият на всяка възраст. Вариантът на инвазивна стрептококова болест от група А се среща по-често при хора над 75 години, отколкото при деца. Досега не е известно възрастни хора да са починали от това заболяване при настоящата епидемия.

Може ли да се лекува стрептококовата инфекция?

Да. Инфекцията може да се лекува с общодостъпни антибиотици. Лечението на стрептококовата инфекция на гърлото и скарлатината с антибиотици понижава и без това много ниския риск от инвазивно заболяване.

Повече от обикновено ли са осемте смъртни случая?

Смъртните случаи при деца, свързани със стрептококи А, са рядкост във Великобритания, но и преди е имало подобен епидемичен взрив. През 2017 г. и 2018 г. е имало голям брой стрептококови инфекции и четири деца под 10-годишна възраст са починали от инвазивна стрептококова болест А.

При сегашния епидемичен взрив смъртните случаи са настъпили при деца под 10 години, като се изключи един смъртен случай на 12-годишна възраст.

Защо тази година има повече смъртни случаи при деца от обичайното?

Никой не знае със сигурност, но има предположения, че това е резултат от високата честота на заразяване със стрептококи А тази година след много ниската честота в условията на ограниченията на Covid-19. През това време общуването е било ограничено и използването на защитни мерки, като маски за лице, е предпазило от други инфекции, както и от коронавируса SARS-CoV-2.

С други думи, много деца, които не са се разболели от стрептококи А през 2020 г. или 2021 г., се заразяват тази година.

Наблюдава се и възобновяване на вирусните заболявания, а вирусните инфекции увеличават риска от бактериални инфекции.

По-висока ли е честотата на инфекциите в сравнение с предходните години?

Общият брой на инфекциите със стрептококи от група А, които се срещат във Великобритания, е неизвестен, но скарлатината и инвазивният стрептокок от група А са заболявания, за които лекарите са задължени да информират здравните власти за всички случаи.

Броят на случаите и на двете заболявания е на най-високото си ниво за този период на годината поне от 2017 г. насам, макар и не толкова висок, колкото през пролетта на 2018 г. във Великобритания, която обхваща периода от средата и края на март до средата и края на юни.

Тази година в Англия е имало 2,3 случая на инвазивен стрептокок А на 100 000 деца на възраст от 1 до 4 години, в сравнение със средно 0,5 случая от 2017 до 2019 г.

Възможно ли е за това да е виновен по-опасен щам на бактерията?

Изглежда, че щамовете, които причиняват тези случаи, не са се променили през последната около година.

"Наблюдаваме същите щамове, които вече са били в обръщение", съобщава в Туитър Сюзън Хопкинс от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Въпреки това щам на S. pyogenes, който произвежда девет пъти повече токсин от другите щамове, циркулира във Великобритания от 2014 г. насам и може да е отговорен за увеличаването на случаите на скарлатина и инвазивна стрептококова болест А, наблюдавани от тази година.

Има ли е смъртни случаи в други държави?

Изглежда, че няма съобщения за по-висок от очаквания брой смъртни случаи сред деца от инвазивна стрептококова болест А извън Великобритания.

Въпреки това, има данни, че инвазивният стрептокок А убива 150 000 души годишно в световен мащаб. Други 300 000 души годишно умират от ревматична болест на сърцето, причинена от стрептококи А, които предизвикват автоимунна реакция, увреждаща сърцето. Ревматичната болест на сърцето е рядкост в страните с по-високи доходи, където инфекциите със стрептококи А се лекуват с антибиотици, но остава често срещана в страните с ниски доходи.

Източник: What we know so far about strep A child deaths in the UK, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !