Транскраниална стимулация срещу депресията

Никола Кереков Последна промяна на 31 август 2015 в 12:00 13252 0

TMS

Кредит VCU Health

Транскраниална магнитна стимулация (TMS)

Учени са демонстрирали, че неинвазивното приложение на магнитни импулси може да "рестартира" нездравословната активност в участък от мозъка, за който е известно, че е свръхактивен при пациенти с депресия.

Методът е известен като транскраниална магнитна стимулация (TMS) и е демонстрирал добри резултати при лечение на хронична депресия, а дори и подобрил паметта, помагайки на пациенти с Паркинсон и жертви на инсулт да проговорят отново. Това реално е първото изследване, при което се показва как точно работи метода на неврологично ниво и резултатите са наистина впечатляващи.

"Установихме, че една сесия TMS изменя свързаността на огромна група невронни връзки в мозъка, особено в дясната anterior insula, която е ключов участък при депресия," заяви главния изследовател Сарина Ивабучи (Sarina Iwabuchi) от Нотингамския Университет във Великобритания на конференция по неврофизиология в Амстердам, където за пръв път беше представено изследването.

Дясната anterior insula е част от префронталния кортекс и свръхактивността в този регион е свързана с дълбокия размисъл, самовглъбяването и разтройството на вниманието характерни за пациенти с депресия. При проучването се демонстрира, че след прилагане на мощни магнитни импулси директно в този участък при 16 здрави хора и 16 пациента с дълбоко депресивно разстройство се наблюдава понижаване активността на този участък само при индивидите с депресия.

Снимка: Neurostar

При транскраниалната магнитна стимулация активността на оперделени участъци от мозъка се повлияват като магнитната глава на устройство се прекарва над съответния участък и се излъчват магнитни импулси с определени характеристики.

Още по-изненадващ е факта, че при TMS не се използват никакви медикаменти, а метода е напълно безболезнен - единственият известен страничен ефект е сравнително рядко и краткотрайно главоболие. Методът е прост и изисква магнитно устройство да се приложи директно върху външната част на черепа. Въпреки, че TMS е одобрен от FDA през 2008 г. само за ограничена употреба при терапия на депресия, методът се прилага сравнително рядко.

Това е първото изследване, при което TMS импулсите се насочват с помощта на функционален MRI (електромагнитен резонанс) и след това се измерват промените предизвикани в мозъка. Резултатите показват, че TMS лечението може да осигури нужната алтернатива за една трета от пациентите, които не се повлияват от конвенционалните медикаменти като Lexapro и Prozac.

В момента на тези пациенти се препоръчва електроконвулсивна терапия (ECT) или както е по-известна "електрошокова терапия", която има известна ефективност, но изисква пълна упойка и е свързана с редица странични ефекти като загуба на памет. По-насочена терапия под формата на кратки електрични импулси (модифицираната версия на ECT) би била много по-мек метод, но дори тя все още се провежда под формата на няколко терапевтични сесии и изисква пациентите да са под упойка. Oт друга страна, учените все още не разбират как точно работи ECT, която е сравнително стар метод в медицината.

От друга страна транскраниалната стимулация не изисква никакви медикаменти и според данните започва да действа още след първата сесия. Изключително важно е, че това изследване регистрира сравнително точно неврологичните промени, които предизвикват положителните резултати.

Разбира се, има някои сериозни проблеми при това изследване, на първо място изключително малкия му обхват със само 16 тествани пациента. Освен това не са получени доказателства за това доколко трайни са тези неврологични ефекти. И все пак от 30 години насам не се е появявало ново лечение на депресия и затова лекари, пациенти и техните семейства възлагат сериозни надежди на това проучване.

"Тези резултати са изключително вълнуваща стъпка по посока разбирането на това как насочването на активността на мозъка с помощта на магнитна стимулация може да даде положителни ефекти при лечение на депресия," заявява Катерин Хармър (Catherine Harmer), неврофизиолог от Оксфордския университет, която не е участвала в изследването. "TMS методите в момента са в процес на развитие... Този тип изследвания в сферата на експерименталната медицина са жизнено важни за леченията на депресия в бъдеще."

Източник: Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !