7 реални "дракони", почти като от "Игра на тронове"

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 май 2016 в 11:02 20505 0

Премиерата на поредния сезон на фантастичната серия "Игра на тронове" се състоя скоро, обещавайки стремглаво да се потопим в сцени на смъртна опасност, коварни интриги, предателства и може би малко насилие.

И, разбира се, дракони. Централно място в една от основните сюжетни линии е съдбата на Денерис Таргариен и нейните дракони - Дрогон, Регал и Визерион - които са, както се твърди, последните от рода си в Седемте кралства на Вестерос.

Огнедишащи същества, достатъчно големи, че да могат да ги яздят хора, няма в реалния свят. Но има някои животни с характеристики, които напомнят величествените и ужасяващи влечуги, подобни на "децата" на Денерис.

Изданието Live Science ни показва тези реални "дракони" - някои от които са живи днес, а други - отдавна изчезнали.

1

Динозавър-прилеп

Скрийншот Nature Video, doi:10.1038/nature14423

Живите динозаври днес са съвременните птици, но този странен динозавър, който е живял в Китай преди 160 милиона години има крила на прилеп.

Този динозавър прилича повече на митичния дракон, отколкото на съвременна птица.

Макар Yi Qi (произнася се "И Чи") да е имал пера по тялото си, крилата му били направени от мембрана, опъната на удължените му пръсти, а палеонтолозите казват, че вероятно е планирал подобно на летяща катерица.

2

Летящи дракони

Снимка: www.australiangeographic.com.au/zhuxiaoyufish/flickr

Тези така наречени летящи дракони  (Draco sumatranus), обитаващи Югоизточна Азия, не разполагат с истински крила, а набор от ребра, които могат да удължават и прибират. Когато почиват, гънките на кожата между тези ребра прилепват към тялото, но когато действат като крила, те се разпъват, което позволява на миниатюрните "дракони" да уловят вятъра и да планират безопасно до друго дърво или до земята. 

3

Брадат дракон


Снимка: Artem Svystun

Брадатият дракон (Pogona vitticeps) с плътно наредените си шипове по главата и шията изглежда опасен за докосване, но тези гущери всъщност са доста популярни като домашни любимци. Те са в най-различни нюанси, подобно на разноцветните дракони в "Игра на тронове".

4

Аватарски дракони

Изображение: Chuang Zhao

Необичайната глава на този птерозавър напомня на палеонтолози за измислените, летящи същества "икран" във филма "Аватар". Затова учените дават на птерозавъра научно име Ikrandraco avatar (на латински "draco"се превежда като "дракон".) . Тези, така наречени "аватарски дракони", живяли в Китай преди около 120 милиона години, може да са ловили риба, летейки ниско над сладководни езера и загребвайки ги с устата си.

5

Плащеносен гущер

Австралийските плащеносни гущери показват наистина странно поведение, когато са застрашени те разширяват своята вратна яка като чадър, надявайки се да стреснат и объркат хищника достатъчно дълго, че да избягат. Гледката на един от тези гущери напомня атакуващ дракон, готов да обсипе враговете си с огън. А всъщност гущерът се оттегля в безопасност толкова бързо, колкото може.

6

Уелски дракон


Вкаменелости на този кръвожаден братовчед на T. Rex са открити в Уелс през 2014 г. и са на около 201 милиона години. Първата част от името му, Dracoraptor hanigani , се превежда като "дракон раптор", в знак на почит към националния символ на Уелс - дракона.


7

Комодски дракон

Снимка: Anna Kucherova

Следващата дракон ще се вмести точно в бандата на Денерис Таргариен: Комодските дракони (Varanus komodoensis) са гиганти сред живите днес "дракони". Възрастните мъжки достигат 3 метра дължина и тежат повече от 90 кг. Те са бронирани като легендарните дракони с костни плочи, наречени osteoderms.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !