05 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Археолози откриват тайна "касичка", съдържаща златни монети на 1 200 години в Израел

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 януари 2020 в 00:11 75260
Снимка: Liat Nadav-Ziv, Israel Antiquities Authority

Археолози откриват съкровище от монети на 1 200 години близо до град Явне, в централен Израел между Йерусалим и Средиземно море. 

В прессъобщение, учени от Израелските власти по антиките (Israeli Antiquities Authority (IAA)), съобщават за откритието на монети, датиращи от девети век, когато Израел е под ислямско управление. 

Според Робърт Коол (Robert Kool), експерт по монетите от IAA, една от тях вероятно датира от времето на царуването на халиф Харун Ар-Рашид (786 - 809 г. сл.н.е.), който след това става основна фигура във фолклорната колекция истории "Хиляда и една нощ".

"Съкровището съдържа и монети, рядко откривани в Израел", съобщава Коол в изявлението.Това включва и златни монети изсечени от ислямски владетели в Северна Африка.

Археолозите откриват монетите в малък счупен глинен буркан на входа на една от многото древни грънчарски работилници с пещи, открити в Явне, който изглежда е бил средище на търговия с глинени съдове от 7-ми до 9-ти век. Керамичните гърнета са били широко разпространени съдове за съхранение, приготвяне и сервиране на храна, но счупеното бурканче, съдържащо монетите може би е било личната "касичка" на грънчаря. 

Монетите и парчето от глинена "касичка", открити в Явне. Кредит: Liat Nadav-Ziv, Israel Antiquities Authority

Работилницата е открита по време на мащабни разкопки в Явне, преди строежа на нов квартал там. Други части на разкопките показват значително по-стари сгради, включително и помещение за винопроизводство, датиращо от персийския период (пети до четвърти век пр.н.е.). Там са открити далеч повече винени бъчви, отколкото е било необходимо за задоволяване на нуждите на местното население, разказват археолозите, което означава, че Явне вероятно е бил развит център на винопроизводство.

Източник: Live science - Ancient Potter's Secret 'Piggy Bank' Uncovered in 1,200-Year-Old Ceramics Kiln in Israel


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.