Череп на човешки "братовчед" на 2 млн години разкрива еволюция, свързана с промените в климата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 ноември 2020 в 05:18 8532 0

Кредит La Trobe University

Снимка на черепа на Paranthropus robustus, открит в ЮАР.

Череп на изчезнал човешки вид на 2 милиона години е открит на дъното на пещерна система в Южна Африка. Почти пълният мъжки череп принадлежи на древен човешки роднина, известен като Paranthropus robustus, който е живял в южната част на Африка преди около 2 милиона години.

Черепът е открит през 2018 г. от изследователи от Археологическия отдел на Университета Ла Троб в Австралия по време на разкопки в кариерата Дримолен северно от Йоханесбург, ЮАР.

Както се съобщава в публикацията в Nature Ecology & Evolution, изследователите, открили екземпляра, смятат, че това е най-ранният известен и най-добре запазен фосил на този вид, откриван досега. Това може да доведе до някои вълнуващи открития за този мистериозен древен вид и да добави нови страници към историята на човешките предшественици.

Интересното е, че този новооткрит фосил предполага, че Paranthropus robustus се е появил приблизително по същото време като нашия пряк предшественик Homo erectus, което показва, че и двата вида са споделяли една и съща среда по едно и също време преди около 2 милиона години.

"Тези два изключително различни вида, H. erectus с относително големи мозъци и малки зъби, и P. robustus с относително големи зъби и малки мозъци, представляват различни еволюционни експерименти", смята Анджелин Лийс (Angeline Leece), първи автор на изследването. "Докато нашият вид е родословната линия, която побеждава в крайна сметка, изкопаемите данни показват, че P. robustus е бил много по-често срещан от H. erectus в средата преди два милиона години."

Преди това се смята, че женските от вида са значително по-малки от мъжките. Новият мъжки череп, обаче, е по-малък от очакваното, много по-близък до женския череп от същия вид, открит в района.

Изследователите смятат, че това наблюдение може да доведе до важни разкрития. Вместо различните размери на черепа да показват разлики в пола, екипът твърди, че те може би представляват анатомични изменения между различни групи, предизвикани от внезапни местни климатични промени в южната част на Африка по това време. Тъй като районът става все по-сух, храната става все по-оскъдна, което принуждава вида да оцелява, хранейки се с по-твърда растителност. Така че тяхната теория гласи, че това може да е довело до рядък пример за микроеволюция в рамките на човешкото родословие, което кара Paranthropus robustus да развие дъвкателни адаптации в черепа в отговор на промените в околната среда.

P. robustus е забележителен с това, че притежава редица характеристики в черепа, челюстите и зъбите си, които показват, че е адаптиран да се храни с диета, състояща се или от много твърди, или от много жилави храни“, обяснява Дейвид Стрейт (David Strait), професор по биологична антропология в Департамента по изкуства и науки в Университета на Вашингтон. „Смятаме, че тези адаптации са му позволили да оцелява с храни, които са били механично трудни за ядене, тъй като средата се е променила, за да стане по-хладна и по-суха, което е довело до промени в местната растителност.“

Източник: IFLScience - Skull Of 2-Million-Year-Old Human "Cousin" Discovered In South Africa

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !