Древен маршрут от Египет до Черно море? Авантюристи ще проверят теорията

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 юли 2019 в 13:36 6562 1

Гьорлиц и неговият екип казват, че са почерпили вдъхновение за конструкцията на 14-метровата лодка от древни скални рисунки от горния Египет и Кавказ.

Дали преди хиляди години древните египтяни са пътували до Черно море с тръстиковите си лодки?

Група авантюристи вярват в това и ще се опитат да докажат теорията си, като предприемат подобно пътуване в обратна посока.

В средата на август екипът от двайсетина изследователи и доброволци от осем държави ще тръгне от пристанище Варна, надявайки се, че тръстиковата им лодка Abora IV ще ги отведе на 700 морски мили през Босфора, Беломорието и до остров Крит.

Екипът изрично се стреми да докаже една хипотеза на Херодот, заяви водачът на експедицията Доминик Гьорлиц (Dominique Goerlitz) пред AFP.

Древногръцкият историк пише: "Египтяните плаваха през Черно море, за да получат материали, които не биха могли да добият от източното Средиземноморие."

53-годишният Гьорлиц и неговият екип споделят, че са почерпили вдъхновение за конструкцията на 14-метровата лодка от древни скални рисунки от горния Египет и Кавказ. 

Боливийско ноу-хау

Строежът е осъществен с помощта на доброволци и двама членове на коренното население Аймара от езерото Титикака, Фермин Лимачи и неговия син Юри.

Неслучайно Abora IV има поразителна прилика с известната тръстикова лодка Ра II, която норвежкият авантюрист Тур Хейердал използва при опита си през 1970 г. да прекоси Атлантическия океан - бащата на Лимачи също е помагал за изграждането на този кораб.

Основният корпус на кораба е оформен от големи снопове тръстика, завързани с въжета, а след това е поставена дървена мачта и две тръстикови каюти за сън.

Общо 12 тона тръстика и два километра въжета са били нужни за изработката на лодката, която ще има две платна с размери 62 квадратни метра и 40 квадратни метра, разказва Фермин.

"Основният въпрос е дали тази лодка ... е в състояние да пресече трудните островни плитчини на Егейско море", отбелязва Гьорлиц.

Достигането до Цикладските острови и след това Крит ще бъде решаващо за доказването на първоначална хипотеза, добавя изследователят, тъй като отдавна е доказано, че Минойската цивилизация, която процъфтява там от 2700 до 1200 г. пр. н. е.,  е търгувала с Египет.


Веднъж пусната на вода в четвъртък, лодката ще се нуждае от две седмици и половина, за да се накисне, поемайки между пет и 10 тона вода.

Благодарение на милиардите въздушни камери вътре в порестия си строителен материал, лодката не може да се напука или да потъне, обяснява Гьорлиц.

Опасности в открито море

По време на последната си подобна експедиция през 2007 г. Abora III тръгва от Ню Йорк за Южна Испания в опит да докаже, че човекът от каменната ера е предприемал подобни трансатлантически пътувания.

Екипът на Гьорлиц плава 56 дни, преди буря да разкъса лодката му на 900 километра от Азорските острови на Португалия.


"100% съм сигурен, че този кораб никога няма да потъне", заяви доброволецът Марк Палес (Mark Pales), 42-годишен електротехник от Холандия.

За да комуникират с големите товарни кораби на път, които са голяма опасност в открито море, екипажът на Гьорлиц ще има на борда модерно оборудване за сателитна и радиокомуникация.

"Разбира се, би било напълно арогантно и глупаво (да не се използваме съвременно оборудване). Това е експеримент на науката, а не на риска", заяви Гьорлиц.

Източник: An ancient Egypt-to-Black Sea route? Adventurers to test theory, phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

1

Рапануй

01.08 2019 в 12:20

Абе какви ги дрънка тоя германец...Такива кораби в Египет никога не е имало, та камоли в Кавказ. Тоя ни взема за идиоти. Като било наука що не иде в Египет и от там да носи тръстика, а не от Боливия...Комерсиални Меркели разни ни правят на маймуни.