Древна риба разкри тайната на еволюцията на челюстите

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 октомври 2016 в 12:37 8189 0

Qilinyu принадлежи към изчезнала група риби, наречена панцерни риби. (Dinghua Yang/Chinese Academy of Sciences)

Панцерна риба, погребана в калта на дъното на тропическите морета преди 423 милиона години, промени представата за еволюцията на един жизненоважен анатомичен елемент - челюстта, съобщи Sci-news.

Статията за откритите в китайската провинция Юнан вкаменелости на древна риба, наречена Qilinyu rostrata, е публикувана в списание Science.

Челюстите са емблематична и определяща черта, не само за собствената ни анатомия, но и на всички челюстни гръбначни животни. Челюстите се появяват в развиващия се ембрион като хрущялно парче подобно на хрилната арка. При акулата това се развива директно в челюсти на възрастен екземпляр, но в ембрионите на костните риби или човека, новите кости се появяват на външната страна на хрущяла.

В човешкия череп тези кости - на dentary (долна челюст), maxilla (горна челюст) и premaxilla (предчелюстна кост) - съставят челюстта и носят нашите зъби.

Qilinyu rostrata има три кости - долна челюст, горна челюст и междучелюстна кост, които са характерни за костните риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници, но ги нямат хрущялните акули и скатове.

Преди изследователите разглеждаха панцерните риби като пример за еволюционна задънена улица. Но фосилите на Qilinyu rostrata и други панцерни риби като Entelognathus, която също има три кости, показват, че елементите на съвременната челюст се появяват за първи път при панцерните риби. Тези три части на челюстта са се развили от костни пластини, които панцерните риби са използвали за разкъсване на плячката.

Резултатите противоречат на общоприетото мнение, че съвременната архитектура на челюстта се е развила по-късно при ранните костни риби.

Dinghua Yang/Chinese Academy of Sciences

Праисторическата риба Qilinyu rostrata достига 30 см дължина и има кости, които се намират в съвременните челюсти на гръбначните животни, включително хората.

Qilinyu принадлежи към изчезнала група риби, наречена панцерни риби или плакодерми (плочкокожи). Представителите на тази група са били обвити в костелива броня, която покрива главата им и по-голямата част на тялото. Челюстите им са били украсени с костни плочи, които са използвани от рибата като зъби за раздробяване на плячката.

Рибите са се появили на Земята преди 1/2 милиарда години и са първите гръбначни животни. Те са били примитивни и не са имали челюсти, а само смукателна уста. Панцерните риби са били първите гръбначни с челюсти и това е повратна точка в еволюцията. Те биха могли да хващат плячката, но не са имали зъби. Първите зъби са се появили много по-късно при рибите.

Dinghua Yang/Chinese Academy of Sciences

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !