Древноримските пътища все още имат ефект, дори след като са изчезнали

Ваня Милева Последна промяна на 23 ноември 2022 в 00:01 3618 0

Картата, използвана от изследователите. Кредит: Dalgaard et al., J. Comp. Econ, 2022 г.

Римляните със сигурност са разбирали от строителство на пътища, а нови изследвания показват, че маршрутите, които са начертали преди хиляди години, са свързани с области на просперитет и днес.

С други думи, ако живеете в близост до римската пътна мрежа, създадена преди повече от 2000 години, е по-вероятно да се намирате в сравнително богат район. Търговията, печалбата и развитието, които тези пътища са позволили, имат значение и в днешно време.

Първоначално това не е било основното предназначение на пътищата; древните римляни са строили пътища главно за улесняване на придвижването на войските си. С течение на времето пътищата започват да свързват важни градове и селища.

"Като се има предвид, че оттогава са се случили много неща, много от тях би трябвало да са адаптирани към съвременните условия", отбелязва икономистът Ола Олсон (Ola Olsson) от Университета в Гьотеборг, Швеция.

"Но е поразително, че основният ни резултат е, че римските пътища са допринесли за концентрацията на градове и икономическа дейност по тях, въпреки че са изчезнали и са покрити от нови пътища."

В пика на експанзията на Римската империя в началото на II в. от н.е. са създадени около 80 000 км пътища, като първият - маршрут за военно снабдяване - започва да се строи през 312 г. пр.н.е.

Пътищата допринасят за концентрацията на градове

Изследователите наслагват картите на пътищата на Римската империя върху съвременни сателитни изображения, като използват интензивността на нощната светлина като приблизителен индикатор за икономическата активност. Картата е разделена на по-малки решетки за по-подробен анализ, измерващи един градус географска дължина и един градус географска ширина.

Част от картата, използвана от изследователите. Кредит: Dalgaard et al., J. Comp. Econ, 2022 г.

Фрагмент от картата, показващ България. Кредит: Dalgaard et al., J. Comp. Econ, 2022 г.

Екипът съобщава за "забележителен модел на устойчивост" между римските пътни маршрути и съвременната икономическа дейност, въпреки че голяма част от първоначалната инфраструктура вече е напълно изчезнала.

По-лошо развитие в източните части

Друг фактор, който подкрепя изводите на изследването, е случилото се в източните части на Римската империя, в Северна Африка и Близкия изток, където през IV-VI в. колесният транспорт е изоставен, за да бъде заменен с кервани от камили. Пътищата в региона са били използвани все по-рядко и са били оставени да се рушат. Така, за разлика от западните части на владението, новите пътища не са построени върху старите.

"Пътищата загубили значението си и по този начин изобщо не виждаме същата приемственост в просперитета. Може да се каже, че на района "съдбата е обърнала гръб" - страни, които в началото са развили цивилизацията, като Ирак, Иран и Турция, днес са автократични и имат значително по-лошо икономическо развитие от страните, които тогава са били в [тогавашната ] икономическа периферия", коментира Ола Олсон.

Изследователите отново подчертават, че пазарните градове - или в този случай тяхното отсъствие - са от решаващо значение.

Остава открит въпросът дали пътищата са стимулирали икономическата активност, или са били построени по маршрути, които вече са процъфтявали - но има признаци, че първата хипотеза е правилната, че пътищата са стимулирали увеличаването на търговията и богатството. Според екипа появата на пазарни градове по протежение на маршрутите е била от решаващо значение.

"Това е голямото предизвикателство в цялата тази изследователска област", заявява Олсон. " Настоящото изследване е изключително интересно поради факта, че самите пътища са изчезнали и че хаосът в Западна Европа след падането на Римската империя би бил възможност за преориентиране на икономическите структури. Въпреки това градският модел се е запазил."

Констатациите имат значение и за бъдещото планиране на инфраструктурата. Решенията за разположението на пътните и железопътните трасета могат значително да подобрят икономическия климат в дадена област - и както показва последното проучване, това подобрение може да продължи дълго, дълго време.

"В Швеция, например, говорим за евентуално изграждане на нови железопътни линии", уточнява Олсон. "Първите, от 19-ти век насам, са придобили огромно значение за икономическата дейност в Швеция. Обсъждат се нови участъци за железопътната линия и ако те бъдат построени, може да се очаква, че някои общини ще получат голям икономически тласък."

Справка: "Roman roads to prosperity: Persistence and non-persistence of public infrastructure" by Carl-Johan Dalgaard, Nicolai Kaarsen, Ola Olsson and Pablo Selaya, is published in Journal of Comparative Economics. Version of Record 18 November 2022. https://doi.org/10.1016/j.jce.2022.05.003

Източник: 

Ancient Roman Roads Still Have a Mysterious Effect, Even When They Vanish, ScienceАlert

Roman roads laid the foundation for modern-day prosperity
Department of Economics, University of Gothenburg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !