Една мистерия на 350 години: Кой уби Додо от Оксфорд

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 април 2018 в 11:25 8154 0

Странните нелетящи птици Додо са изчезнали преди повече от 3 столетия, но сега учените разкриват един криминален случай на 350 години.

Птицата, музеен екземпляр с най-добре запазен скелет на Додо, който вероятно е вдъхновил Луис Карол да създаде своя герой в книгата "Алиса в страната на чудесата" - е била брутално убита - застреляна с пушка в главата и шията.

Известният екземпляр от птицата в музея "Ашмолеан" в Оксфорд е единствената Додо с незасегната глава в света - всички останали са просто черепи. 

Сега високотехнологично сканиране на забележителния й дебел череп разкрива как този конкретен член на изчезналите видове среща своята смърт.

След изследване на известната Додо с микро-компютърна томография (микро-CT) учените забелязват, че сканирането показва странни белези в шията и задната част на главата.

По-детайлната проверка разкри, че тези петна са малки оловни сачми, което означава, че някой е застрелял Додо отзад, съобщиха изследователите днес, петък, 20 април.

Оксфордската Додо.

Откриването на убийството бе пълна изненада, заяви Пол Смит (Paul Smith), директор на Музея по естествена история на Оксфордския университет в Англия, където е изложен образецът - наречен "Оксфордска Додо" (Oxford dodo). В продължение на години кураторите на музея смятаха, че екземплярът е една и съща птица стази, която е докарана в Лондон през 1638 г., докато животното е било все още е живо, разказва Смит. Тази Додо е била част от шоу и хората са плащали да я видят и да я хранят.

Цифрово изображение, създадено чрез микро-томографското сканиране на известната Оксфордска Додо. Белите точки на изображението на черепа  вдясно показват местоположението на смъртоносните оловни сачми. WMG, University of Warwick

Смяташе се, че птицата от шоуто е загинала, а останките от тялото й по-късно са придобити от Джон Трюдескант (John Tradescant), чието семейство е предоставило ядрото на колекцията на музеите на Университета в Оксфорд. Но този най-известен екземляр на Додо никога не е бил застрелван (поне така се знаеше), което повдига въпроса: Откъде е дошла  Оксфордската Додо, ако не е същата от Лондонското шоу на куриозите преди много години?

"Сега остава мистерията как образецът се е появил в колекцията на Трюдескант", коментира Смит за Live Science. Още по-голяма мистерия е: "Кой е убил Додото?" заяви Смит.

Оксфордската Додо. Реконструкция.

Птиците Додо (Raphus cucullatus) са родом от Мавриций, остров източно от Мадагаскар в Индийския океан. Европейците първи забелязват птицата, когато холандските изследователи откриват животните през 1598 г. Но след като десетилетия гладните моряци убиват птиците за храна, и след като тя губи местообитания и инвазивни плъхове, котки, кучета и прасета унищожават яйцата й, птиците Додо изчезват от родния си остров през 1662 г.   

Оксфордската Додо е единственият екземпляр в света, който все още съдържа кожа и други меки тъкани с екстрахируема ДНК. В проучване от 2002 г., публикувано в списание Science, изследователите изследват ДНК на тази Додо и установяват, че птицата е наистина гигантски нелетящ гълъб, чийто най-близък жив роднина е гълъбът Никобар.

Учените решават отново да изследват екземпляра от Оксфорд, за да могат да получат по-добра представа за това как и с какво са хранени тези птици, разказва Смит. Така че, изследователите от Оксфорд работят заедно с учени от Университета на Уоруик, където птицата е сканирана с микро-CT.

"Това е нелетяща птица, така че очевидно някой се е промъкнал зад бедното същество и просто го е застрелял в главата", разказва Марк Уилямс (Mark Williams) от Университета на Уоруик, който проучва Оксфордската Додо.

Сега, когато неразкритият случай е отворен, изследователите планират да анализират главния изстрел, за да видят къде е станал.

"В момента не знаем къде е застреляна птицата", заяви Уилям. "Била ли е застреляна във Великобритания, по-вероятно е да е бил застрелян в Мавриций и след това да бъде прехвърлен във Великобритания?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !