Европейската совалка с руски двигатели? (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 юли 2015 в 09:04 9229 0

Кредит Swiss Space Systems Holding SA

Самолетът носител Airbus и суборбиталния ракетоплан за многократна употреба SOAR.

Руското 33в3 "Кузнецов" и швейцарската Swiss Space Systems Holding SA са подписали договор, в рамките на който ще се проучи възможността за доставка на двигатели НК-39 и НК-39К за совалката SOAR, съобщава ТАСС. 

"Ние се надяваме, че подписаното споразумение ще отбележи началото на взаимноизгодно дългосрочно сътрудничество с нашите швейцарски партньори, а разработваната космическа совалка, оборудван с двигатели от Самара ще бъде сериозен пробив в изследването на космоса. Вниманието на европейските партньори към руските технологии още веднъж потвърждава уникалността на родните разработки на двигатели" предава пресслужбата на "Кузнецов" думите на изпълнителния директор на компанията Николай Якушин.

Швейцарската компания планува първият старт на мини-совалката да се проведе още през 2017. Фирмата се занимава с разработването на малки сателити. Програмата й е базирана на използването на самолет-носител Airbus и суборбиталния ракетоплан за многократна употреба SOAR. Стартирането ще се извършва от въздуха.

Мини-совалката SOAR.

Компанията "Кузнецов" е водещ руски производител на авиационни и ракетни двигатели. С двигателите на компанията са изстрелвани пилотираните космически кораби "Восток", "Восход", "Союз" и транспортните космически апарати "Прогрес".

Двигателят НК-39 е проектиран за ракетата носител H1-Л3, планиран да бъде използван в програмата на лунни пилотирани полети, програма, която е била закрита.

От другата страна на официалните декларации

Ако обаче се прочете какво пише по руските форуми и коментари под подобни статии се разкрива друга картина. В тях има голяма доза песимизъм относно способността на съвременната космическа промишленост в Русия да разработи нещо въобще.

"Нашите технологии на производство са загубени, кадрите са вече в пенсия. За да се подготвят нови е нужна система, която се създава даже не за години, а за десетилетия. И най-малкото са нужни прилични заплати. Когато работник от космическата промишленост, носещ огромна отговорност, получава по-малко от някой, вчера взет от улицата, за какво възраждане може да се говори" - коментира читател с ник progchip666.

"Аз наистина се възхищавам от постиженията по времето на Съветския съюз. На тях се крепи и сега Роскосмос, цялата руска космическа промишленост и като се вземат предвид доработките и модификациите -  вероятно и почти половината от световното производство на космически двигатели.
За съжаление, настоящото ръководство не разбира, че за да се постигне такъв успех, трябва да се подкрепи развитието на фундаменталната наука"- продължава progchip666.

Интересно е мнението на читател, който явно има по-близки впечатления от състоянието на компанията "Кузнецов":

"Трябва да кажа нещо еретично. Заводът Кузнецов не е способен да произведе в дадения момент нищо толкова технологично.

Хубаво е, разбира се, че са се появили перспективи. Но няма кадри.
Моите родители са вече пенсионери. Изминаха 20 години от времето, когато работеха в КБ Кузнецов… А ги повикаха отново на работа. Те отказаха с аргумента, че отдавна не се занимават с конструкторска дейност и тепърва да навлизат в софтуера нямат желание. 

По факта, че викат хора, които толкова отдавна не работят в тази област, може да си направим извод за ситуацията."

Същото е състоянието и по другите заводи, според форумците на "Новости Космонавтики": Всичко "ново" са извадени от праха съветски разработки, които се довършват и правят от пенсионери или почти пенсионери. Изчисления, чертежи, математически модели са измислени през 70-те 80-те и малко през 90-те по инерция. Ако се модернизира нещо, то е главно в областта на електрониката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !