01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Фосил на голям юрски целакант е открит в Англия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 декември 2022 в 00:01 21640
Реконструкция на жив мавсониев целакант от глинестата формация Кимеридж. Кредит: S. Gausden.

Фосилизирани останки от загадъчна риба от групата на целакантите, която е била дълга над 1 м, са открити от международен екип палеонтолози от Великобритания и Уругвай.

Целакантите са група от големи риби ръкоперки (Sarcopterygii), клас висши риби, тясно свързани с тетраподите. Смятало се е, че са изчезнали преди 66 милиона години, докато през 1938 г. в Южна Африка случайно е уловен първият жив екземпляр, спечелил заслужено името си "жив фосил".

Появяват се за първи път през ранния девон, диверсифицират се малко през девонския и карбонския период и достигат максимума на разнообразието си през ранния триас.

През периода креда от целакантите са известни само от две семейства - Latimeriidae, оцеляло до наши дни с рода Латимерия (Latimeria), и Мавсония (Mawsoniidae), живяли от периода перм до креда.

Реконструкции на латимерия (Macropoma) и на мавсония (Mawsonia) от креда, показващи основните морфологични характеристики, използвани за определяне на вътрешните и взаимните връзки на мавсониите. Кредит: Yoshitaka Yabumoto.

Целакантите от групата на мавсониевите са представени от около 10 рода, известни от Северна Америка, Европа, Южна Америка, Африка, Мадагаскар и Китай.

За разлика от представителите на семейство Latimeriidae, които са изключително морски, рибите от семейство Mawsoniidae са обитавали и сладководна и солена среда.

Известно е, че някои видове от родовете Mawsonia и Trachymetopon са надвишавали 5 метра дължина, което ги прави едни от най-големите известни костни риби, съществували някога.

Новооткритият мавсониев целакант е живял преди 157-152 милиона години, по време на късноюрския период.

Вкаменените му останки са събрани от долната част на морската глинеста формация Кимеридж в Англия.

Схематична анатомична реставрация на главата на мавсониев целакант от Кимериджската глинеста формация в ляв страничен изглед, показваща запазените кости. Кредит: Toriño et al., doi: 10.1080/02724634.2022.2125813.

"Материалът се състои от група кости от главата и раменния пояс на значително голям индивид", посочват д-р Пабло Ториньо от Universidad de la República de Uruguay и колегите му от Университета в Саутхемптън и Музея на юрския морски живот в колекцията Etches.

Справка: An enigmatic large mawsoniid coelacanth (Sarcopterygii, Actinistia) from the Upper Jurassic Kimmeridge Clay Formation of England
Pablo Toriño, Shane F. Gausden, Steve Etches,Kathryn Rankin, John E. A. Marshall &Neil J. Gostling
Journal of Vertebrate Paleontology Article: e2125813 | Received 22 May 2022, Accepted 25 Aug 2022, Published online: 24 Oct 2022
https://doi.org/10.1080/02724634.2022.2125813 

ИзточникFossil of Large Jurassic Coelacanth Found in England
Sergio Prostak, Sci.News


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.