Хъбъл засне в близък план разпадаща се комета

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 септември 2016 в 14:20 3244 0

Кредит NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA)

Космическият телескоп Хъбъл е успял да направи едно от най-детайлините наблюдения на разпадаща се на части комета 332P/Икея-Мураками (332P/Ikeya-Murakami), станало на 108 милиона км от Земята, съобщи сайтът на телескопа.

Резултатите от наблюденията са публикувани в Astrophysical Journal Letters.

В серия от снимки, направени в продължение на три дни през януари 2016 г. Хъбъл показва как голямата колкото 25-етажна сграда топка от лед и прах се разпада, а парчетата се отдалечават бавно от кометата, със скоростта на човешки ход.

Кометата е оцеляла в продължение на 4,5 милиарда години в студения Пояс на Кайпер, огромен резервоар от ледени тела в покрайнините на Слънчевата система. Обектите са остатъци от изграждането на нашата Слънчева система. Но в рамките на последните няколко милиона години, кометата е имала нещастието да бъде гравитационно изхвърлена до вътрешната Слънчева система от външните планети. Кометата 332P се позиционира в орбита точно зад Марс.

Но в новия си дом, близо до Слънцето, кометата е обречена. Слънчевата светлина нагрява повърхността на кометата 332P, предизвиквайки изригване на струи от газ и прах. Струите действат като ракетни двигатели, завъртайки кометата. Тази бърза "центрофуга" разхвърля в космоса слабосвързаните части на кометата, а отломките опростират по протежение на 5000 км дълга пътека, по-широка от Европа.

Тези наблюдения дават представа за динамичните сили, управляващи поведението на комети при близък подход до Слънцето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !