Халюциногенните гъби са показали потенциал за лечение на депресия

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 май 2016 в 09:00 12628 2

Кредит Cactu, Wikipedia

Psilocybe.

Едно неголямо изследване потвърди, че халюциногенното съединение, наречено псилоцибин, което се съдържа в т. нар. магически гъби, има потенциал да помогне за лечението на хората с депресия.

В проучването на 12 души с депресия е даден псилоцибин заедно с подкрепяща психотерапия. Три месеца по-късно при половината от участниците в изследването са намалени симптомите на депресия. Преди това те не са имали подобрения след лечение с антидепресанти в течение средно 17.8 години, разказва Live Science.

Отчет за проучването е публикуван в списание The Lancet Psychiatry.

Все пак специалистите предупреждават, че са необходими още повече изследвания, за да се докаже ефективността и безопасността на псилоцибина.

"Това е първото изследване на псилоцибина като потенциално лекарство за тежки депресии", заяви водещият автор на проучването д-р Робин Кархарт-Харис (Carhart-Harris), научен сътрудник  в Центъра по невропсихофармакология при Лондонския имперски колеж. "Депресията, неподдаваща се на медикаментозно лечение, е често срещана, инвалидизираща и изключително трудна за лечение".

Доброволците първо получават ниска доза от 10 мг псилоцибин на капсули, а след това - втора, по-висока доза (25 мг) седмица по-късно. По време на действието на препарата всеки пациент е под наблюдението от двама психиатри. Състоянието им се оценява преди лечението, след седмица и след три месеца.

Винсент Ван Гог, Скърбящ старец/ Източник: Wikipedia

Седмица по-късно изследователите са установили, че всички пациенти са получили известно подобрение в симптомите на депресия, а осем са преживели временна ремисия на симптомите си.

До три месеца по-късно петима от участниците са преживели някаква степен на рецидив на симптомите си. Но останалите седем души продължават да показват подобрение в сравнение със състоянието си преди преди приема на псилоцибин, включително петимата, които все още са в ремисия.

Това проучване има две ограничения - хората са знаели, че получават псилоцибин и това, че проучването не включва контролна група, която да получи плацебо, заявиха изследователите. 

Страничните ефекти са незначителни и краткотрайни. Те включват тревожност, обърканост, главоболие и гадене в началото на действието на препарата.

Изследователите смятат, че получените резултати показват ефективността и безопасността на приложението на псилоцибина при тежки депресии и отварят пътя към по-мащабни клинични изпитания.

Псилоцибинът е основното активно вещество в халюциногенните гъби от рода Psilocybe. Ефектът му се обуславя от стимулирането на серотониновите рецептори 5-НТ2А и в по-малка степен на повишаването на концентрацията на допамин в базалните ганглий. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

20.05 2016 в 10:30

Тия гъби тоя си потенциал са го доказали от хилядолетия. Вярно, липсваха научни статии по въпроса.

Ще вземе дедо ви поп да публикува статия "Водата е подходяща за миене, а в трудни моменти може и да се пие".

29585

1

Izalina

19.05 2016 в 10:52

Интересно. Досега иглеждаше, че употребата на всякакви психотропни вещества рано или късно води именно до депресия ... А, дано наистина се окаже, че може да се обърне тази тенденция, че жалко иначе за жертвите на тези препарати