Хората в Китай вероятно са удължавали черепите си още преди 12 000 години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 юли 2019 в 10:30 6958 0

Кредит Q. WANG

Измежду деформираните черепи се намира и такъв на дете, датиран на 6 000 години.

В древни гробове в Китай археолози откриват едни от може би най-ранните свидетелства за умишлена деформация на човешки черепи, се съобщава в скорошна публикация в списанието American Journal of Physical Anthropology.

В селището, наречено Хоутаомуга, учените откриват 25 скелета, датиращи от между 12 000 и 5 000 години. Единадесет от тях имат изкуствено удължени черепи и изгладени кости в предната и задната част на главата, съобщава екип от учени, ръководен от биоархеолога Цюенчао Джан и палеоантрополога Циен Уан.

Трайна промяна на формата на черепа може да бъде постигната в ранното детство, когато костите на черепа са меки и може да се получи чрез притискане на бебешката глава с ръка. Притискането на главата с твърда равна повърхност като дъсчица или плътното увиване с плат също променят формата на незрелите черепни кости. Специфичните деформации на черепа може да са използвани като символ на социален статус. 

Черепи с нарочно изменена форма са откривани в много части на света. Още през 80-те години на 20 век някои учени твърдят, че два неандерталски черепа на 45 000 години са били променяни в ранна възраст. Най-ранните черепи с доказателства за деформация са датирани между 13 000 и 10 000 години и са открити в Западна Азия, югоизточна Австралия и сега в Източна Азия. На териториите на Северна и Южна Америка тази практика започва преди повече от 8 000 години. 

"Още е рано да определим дали черепните деформации са се появили първо в Източна Азия и след това са се разпространили, или са се зародили независимо на различни места", обяснява Уан от Университета Texas A&M в Далас.

В Хоутаомуга е открит мъжки скелет с модифициран череп в гроб, датиран между 13 000 и 11 000 години, въз основа на видовете керамика, открити в същия археологически слой. Радиовърглеродният анализ датира скелетът на около 12 000 години. В два други седиментни слоя, датирани между 6 300 и 5 000 години са открити 10 скелета с модифицирани черепи.

От петте деформирани черепа на възрастни един е на жена, а останалите четири - на мъже. Приблизителната възраст на смъртта за единадесетте индивида е между 3 и 40 години. 

Джан, от Университета Дзилин в Чанчун, Китай и колегите му съобщават, че деформациите на черепа са били запазени за хора с висок статут или от определени родове. Тригодишно дете с деформиран череп е погребано с голям брой съдове и други артефакти, което предполага, че вероятно е идвало от богато семейство. Многобройни орнаменти от черупки поставени върху жена с удължен череп също вероятно показват високия й статут. Младеж и възрастен, също с променени черепи, са погребани заедно, което предполага, че вероятно са били от едно семейство. 

Два от изкуствено удължените черепи, открити в Хоутаомуга. Мъжкият е датиран на 12 000 години (вляво), а женският - на 5 000 години (вдясно). Кредит: Q. WANG

Докато тези индивиди са имали ясно изразена деформация на черепите, най-възрастният череп, открит в Хуатаомуга, има само леко удължена форма, която вероятно не е постигната нарочно, смята палеоантропологът Сидзюн Ни от Китайската академия на науките в Пекин. Според учения някои съвременни азиатци имат подобни черепи. В задната част на подобни черепи често има лека вдлъбнатина, както на 12 000-годишният череп в Хоутаомуга, добавя експертът. 

Според Ни сериозните доказателства за черепни деформации в Хоутамунга не са на повече от 6 000 години. Но Уан е на друго мнение, тъй като издължената равна кост на 12 000-годишният череп надминава всяка нормална вариация на формата на черепа, според него. 

Екипът на Ни съобщава в bioRxiv.org през януари 2019 г., че работници в подводна пясъчна мина в Североизточен Китай откриват човешки череп с нарочно изравнени кости в предната и задната част на черепа. Радиовъглеродният анализ датира черепа между 11 245 и 11 200 години. 

Археологът Мария Медникова от Руската академия на науките в Москва смята, че откритията в Китай разширяват разпространението на деформацията на черепа извън Европа и Централна Азия. За разлика от Ни, тя счита, че 12 000-годишният череп от Хоутаомуга е нарочно променен.

"Новите данни за черепните деформации в Китай свидетелстват за установена традиция, която е продължавала с хилядолетия", смята Медникова. 

Източник: Science news - East Asians may have been reshaping their skulls 12,000 years ago

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !