29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Японски китоловци убиха 333 кита в Антарктика (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 април 2017 в 08:00 201061
Кит джудже, включително едногодишно животно, се товарят на борда на кораба Nisshin Maru. Заснети са от антикитоловната група Sea Shepherd. Снимка: Wikimedia Commons

Най-малко 333 кита са убити от японски китоловци в Антарктика в рамките на изследване на околната среда, което се подкрепя от правителството, съобщава ABC News

Японската агенция по рибарство заяви, че флотът от пет кораба е завършил своята 4-месечна експедиция, без работата им да е смущавана от анти-китоловни активисти, които са се опитали да им пречат в миналото.

Официално Токио твърди, че уловът е за екологични изследвания, че целта е да се вземат "биологични проби", за да може най-точно да се изчислят квотите за китолова и да се научи повече за антарктическите морски екосистеми.  Опонентите им казват, че такива изследвания могат да се извършват и с помощта на несмъртоносни методи.

Китоловните изследвания се допускат по изключение от Международната забрана върху търговския китолов от 1986 година. Противниците на японската програма заявяват, че тя е прикритие за търговски китолов, защото китовете се продават после за храна.

През 2014 г. Международния съд в Хага постанови, че Японската китоловна антарктическа програма трябва да спре, защото не е научна, както твърди Япония. В отговор бяха проведени в Антарктика несмъртоносни китоловни изследвания през 2015 г. , но това бе преразгледано през 2016 г. и Япония подготви нов план, като обеща да намали квотата за улов на около една трета, до 333 умъртвени кита.

Японците са се занимавали с лов на китове в продължение на векове като източник на протеини и евтина алтернатива на други видове месо. Китоловът е намалял през последните години, отчасти поради спада на вътрешното потребление на китово месо, отчасти и заради протестите.

Скрийншот от видеото по-долу, заснети от групата Sea Shepherd.

Критиците твърдят, че това е една умираща индустрия, но правителството на Япония вече е похарчило големи суми за поддържане на китоловните операции, твърдейки, че това е японска културна традиция, която трябва да бъде запазена.

Един клип на антикитоловната група Sea Shepherd, заснела дейността на японските китоловни кораби:


+ 5
- 0
Мамицата ви :(((
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.