Иновациите по време на криза – основен акцент в семинарите в рамките на проекта SCHOLARNET

Сред обсъжданите теми бяха възможностите за академичен spin-off и предизвикателствата пред Образование 4.0

SCHOLARNET Последна промяна на 15 декември 2020 в 06:47 1525 0

В навечерието на патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха поредица от научни семинари, част от международния проект за изграждане на изследователски капацитет SCHOLARNET, в който Стопанският факултет на СУ е координатор. Научните панели бяха осъществени онлайн, като част от юбилейната международна научна конференция Just and SMART Transitions: New Deals, Markets and Governance с участието на учени и изследователи с международен авторитет и признание. Проектът SCHOLARNET, подкрепян от националната програма „Европейски научни мрежи“, бе представен от Декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев при официалното откриване на международния научен форум.

„Подкрепям Ви в усилията за постигане на възможно най-добро взаимодействие на обучението с научните изследвания. Поздравявам Ви за проекта „Изграждане на изследователски капацитет чрез трансфер на знания и опит, свързани научни изследвания и работа в мрежа“(SCHOLARNET), който цели да засили изследователския капацитет на Стопанския факултет, като се разработи цялостна изследователска стратегия с подкрепата на водещи изследователи от европейски университети и научни институти в Европа“ – бяха думите на г-жа Мария Габриел, Комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и спорт, в нейния поздравителен адрес.

В първия панел, модериран от проф. д-р Стефан Петранов, се включиха проф. д-р Кай-Инго Фойгт и Оскар Пакос от Университета „Фридрих Александър“ в Ерланген и Нюрнберг (Германия). Двамата изследователи представиха своите виждания върху различни аспекти на механизмите на базираното на дейности работно пространство, като способ за промяна на организационното поведение на работещите, в т.ч. и комуникации, лидерство и работен стил. Доц. д-р Даниела Георгиева и проф. д-р Теодора Георгиева представиха анализ върху скритата изследователска и иновационна дейност, като подчертаха, че България е позиционирана доста далеч от по-голямата част от страните в ЕС. Въпреки амбицията да се приближим към т.нар. група на умерените иноватори, все още оставаме сами в групата на плахите иноватори заедно с Румъния. Проф. д-р Албена Вуцова силно заинтригува участниците в научния форум с представяне същността [email protected] на академичния spin-off. Като част от основните фактори за успешен spin-off проф. Вуцова посочи силно мотивиран екип, добър управленски опит, обмяна на знания и експертиза, дългосрочна визия, жизнеспособен бизнес модел, подкрепа от научната институция и наличие на рисков капитал. Научният дебат бе допълнен от изследване с предмет цифровите трансформации във висшето образование, представено от проф. д-р Стела Райчева от Университета във Версай и Сен Куентен ен Ивелин (Франция). Дискусията завърши със съдържателната презентация на доц. Ялъмов, който доказа, че компаниите, които продължават да инвестират в иновации по време на криза, се справят по-добре по време на и след кризисния период.

В сесията „Предприемачество и Трансформиращи се университети“ с модератор проф. д.ик.н. Желю Владимиров, участваха професорите Тиери Ком и Жил Руе от университета Paris-Saclay (Франция), които дискутираха различните системи за ранкиране на университетите по света – какви са целите, ползите и главните действащи участници в този процес. Проф. д-р Десислава Йорданова представи мотивите и предприемаческите дейности на студенти в STEM специалности в български университети, които са в процес на стартиране на технологичен бизнес, както и съществуващите бариери. Доц. д-р Надя Соколова демонстрира новите предизвикателства пред образованието (Education 4), като постави акцент върху необходимите умения, които включват креативност, критично мислене, комуникация и взаимодействие. Проф. Алмула от Индия, заедно със своя докторант Прабир Пади, очертаха проблематиката, свързана с предприемаческата култура.

Заявена амбиция за развитие на младите учени и докторанти съпътства и докторантските панели, които бяха модерирани от доц. д-р Боряна Богданова. В академичния дебат се включиха проф. д-р Албена Вуцова и ас. д-р Деян Радев, които коментираха платформата EarlyBirds, подпомагаща докторантите при подготовка на научни статии, както и съвременните тенденции и методологии за изследвания в областта на финансите. Част от младите учени представиха резултати от свои изследвания и получиха коментарии от своите ментори. Много полезни съвети за подготовка и реализация на изследователски проект дадоха проф. Станислав Иванов, отговорен редактор на European Journal of Tourism Research, проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания към БАН, както и проф. Лаура Ронди, отговорен редактор на Journal of Industrial and Business Economics. „Бъдете смели“ – призова проф. Станислав Иванов по време на своето обръщение към младите изследователи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !