Изчакайте с къпането поне 30 минути след последния гръм

Ваня Милева Последна промяна на 09 юни 2022 в 13:13 7539 0

Случвало ли ви се е да ви крещи спасител по време на гръмотевична буря да излезете от морето?

Изглежда, че има риск, но се оказва и че къпането и в банята е опасно забавление по време на бурни атмосферни процеси.

Какво се случва по време на гръмотевична буря?

Първо, гръмотевичните бури идват, когато има нестабилна атмосфера. Мълнията е електрическа искра, която възниква между земята, облаците и въздуха. В началото, когато започне да се развива мълнията, въздухът действа като изолатор между отрицателните и положителните заряди в облаците и между облака и земята.

Когато се натрупат противоположни заряди, въздухът престава да действа като изолатор и има бързо разреждане на електричество и тогава възниква мълния. Светкавицата, която виждаме в бурното небе, е начинът на природата временно да изравни заредените области на атмосферата. Този цикъл продължава, докато зарядите се разсеят.

Мълнията е това, което причинява гръмотевичния звук. Енергията от канала на мълнията загрява въздуха до около 30 000 градуса по Целзий, което кара въздуха да експлодира навън. Това налягане намалява бързо и това образува звук от гръм.

Когато на земята предстои удар от мълния, към повърхността се развива канал. Когато е на по-малко от сто метра от земята, високите предмети ще започнат да изпращат искри, за да го посрещнат. Когато една искра се свърже с низходящия канал, тогава мощен електрически ток се спуска надолу към обекта, който е произвел искрата. Рекордна гръмотевична буря над Индия е произвела електрически потенциал от 1,3 милиарда волта или 1.3 гигаволта.

Как може мълния да причини нараняване?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) мълнията може да причини много различни наранявания с различен риск от смърт. Обикновено 10 процента от хората, които са ударени от мълния, умират, често от сърдечен удар.

Прекият удар често е фатален. Другите видове удари са по-малко смъртоносни - такива са контактният удар (жертвата докосва ударен от мълния обект), странична светкавица (мълния отскача от обект и пада върху жертвата) и земен ток (мълния удря земята наблизо и токът преминава от точката на удара, през земята, към жертвата).

Гърмъ̀т може също да причини наранявания като спукване на тъпанчетата или травма, ако поразеният човек падне.

Опасно ли е да си под душа по време на гръмотевична буря?

Освен ако не киснете във вана на открито или се къпете в дъжда, е малко вероятно да бъдете ударени от директен удар. Най-голямото притеснение е, ако мълнията удари директно дома ви, тъй като водопроводът и други метали могат да служат като проводник за електрически ток. Обикновено мълнията следва пътя на най-малкото съпротивление и това обикновено е през жици и метални тръби. Заради това може да премине през тръбите и да ви удари при къпане.

Освен че металът е тръбопровод, водата също може да пренася електрически токове. Това означава, че ако сте под душа или във ваната, електричеството може да премине през тръбите и във водата, разваляйки удоволствието ви във ваната с мехурчетата.

Такива са и съветите на CDC - не стойте под душа и бъдете далеч от водопровод по време на гръмотевична буря. Това предполага и че трябва да избягвате миенето на чинии - това е чудесно извинение да избегнете тази досадна работа.

Обикновено се препоръчва, че ако чуете гръм, значи сте достатъчно близо, за да може светкавицата да достигне вашето местоположение, тъй като мълнията може да удари на 4,8 до 16 километра от бурята, която е породила мълнията.

Така че е безопасно да напълните ваната едва 30 минути след като чуете последния гръм, тъй като понякога бурята обича да си оставя за последно една голяма мълния, така че (буквално) угасва с гръм и трясък.

Бил ли е някой някога ударен, докато е бил под душа по време на гръмотевична буря?

Като цяло е малко вероятно да ви удари гръм по време на буря, докато сте в баня, но е възможно.

Съобщава се, че в САЩ годишно са поразявани от мълнии между 10 и 20 души, докато боравят с уреди, използват кранове или са в банята. Също така, Struckbylightning.org съобщава също, че 33 % от смъртните случаи от мълнии са свързани с вода.

Така че следващия път, когато има гръмотевична буря, пазете се и не влизайте във водата.

Източник: Is It Safe To Have A Bath During A Thunderstorm?, IFL Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !