Изложба с уникални експонати от 28-та Българска антарктическа експедиция

проф. Христо Пимпирев Последна промяна на 01 юни 2020 в 15:47 2189 0

Уникална изложба, разказваща геоложката и биоложка история на Ледения континент беше представена за първи път в Националния център за полярни изследвания от проф. Христо Пимпирев.

Събитието премина без публика, но изложбата ще може да бъде видяна и от широката общественост, когато бъде разрешено провеждането на културни мероприятия в Софийския университет.

Експозицията представя образци от различни части на Антарктика. В нея са събрани редките миди-ветрила, полярни морски таралежи, красиви червени и жълти морски звезди и антарктически миди. Освен живото богатство на Южния океан, сред експонатите са включени и амонити на 150 млн. години, минерали и вкаменени растения, разказващи историята на Земята.

Идеята за колекцията, която се създава за първи път в България, е на доц. Любомир Кендеров и д-р Стефан Велев, членове на Българския антарктически институт и Асоциацията на младите полярни изследователи, които са събрали експонатите при последната си експедиция до Антарктида. Колекцията ще се развива и допълва, предвидено е да бъде и мобилна за представяне из страната, за да могат повече хора да се докоснат до нея.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !