07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изследователи засякоха "пулса" на дърветата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 април 2018 в 09:11 91841
Толкин използва идеята за "живите дървета" в гората Фангорн в своя измислен свят.

Много хора, пренощували сами в гора, разказват, че са имали усещането, че дърветата са "будни" и се движат. Учените установиха, че тези опасения не са параноя - някои дървета повдигат и спускат клоните си няколко пъти през нощта, което е заради цикъла на транспортиране на вода и захар като тяхна собствена версия на сърдечен ритъм. Но все още не знаем защо, пише IFLScience.

Растенията се нуждаят от вода, за да фотосинтезират глюкозата - основния градивен елемент, от който се формират техните по-сложни молекули. За дърветата това означава, че водата се изтегля от корените към листата. Това се случва по време на светлата част на деня или така мислехме. Новите проучвания показват, че нещата са много по-сложни.

Проследяването на движението на водата през дървесните трахеиди, аналог на вените,  не е лесно, но има и други начини да се разбере какво става. През нощта някои дървета спускат клоните си до 10 сантиметра, преди да ги повдигнат отново с изгрева на слънцето. Процесът е толкова бавен и фин, че доскоро се мислеше, че само определени семейства го правят, но сега се разбра, че е по-разпространено.

Д-р Андраш Злински (András Zlinszky) от Университета в Аархус, Дания, използва техника за лазерно сканиране, за да измери точното местоположение на клоните и листата на 22 дървесни и храстови вида. Миналата година публикува своите наблюдения за неочаквано значителни цикли на движение.

"Открихме неизвестно досега периодично движение до 1 сантиметър с цикъл от два до шест часа", заяви Злински в ЕurekАlert. "Движението може би е свързано с измененията в налягането на водата в растенията и това всъщност означава, че дървото изпомпва вода. Транспортирането на водата не е само равномерен поток, както предполагахме преди това". 

Повечето от дърветата имат различни цикли от очакваното смъкване на клоните, докато "спят" през нощта и повдигане отново сутринта. Най-отчетливо е при магнолията (Magnolia grandiflora) преминава през три пълни цикъла на коригиране на клоните, което показва промяна на налягането на водата и следователно изпомпването в продължение на една нощ.

Magnolia grandiflora. Wikimedia Commons

Сега в списание Plant Signaling & Behavior Злински предоставя констатациите си в контекста на други изследвания, някои от които са отхвърлени като грешки в измерването. Това включва докладите, че дървесните стволове се свиват и се разрастват леко в течение на една нощ.

Работата е само един пример за нарастващата литература, показваща, че дърветата имат таен живот, способни са да споделят ресурси и да комуникират

Авторите се надяват, че отклоненията от нормалните модели на движение биха могли да осигурят начин за диагностициране на стреса и болестите по дърветата, което позволява ранни интервенции.


SC
Рейтинг : 16193
26.04 2018 в 23:29 1
+ 6
- 6
А тези мили и полезни същества, притежаващи собствен пулс, биват безмилостно убивани и изяждани от многобройна група хора, наречени „вегани“. Това е изключително нехуманно отношение към растенията.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.