Как са се управлявали отпадъците в древен Помпей?

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 април 2020 в 00:15 7714 0

Кредит pixabay

Хората натрупват отпадъци от векове и древните римляни, живели в Помпей не правят изключение. Сега ново изследване предполага, че развитото общество общество може би е имало начин и да рециклира отпадъците си. 

Древните римляни са едни от първите цивилизации, използвали обществени тоалетни и подземна канализационна система и са строили много от своите сгради с цимент и бетон. Разкопки в Помпей, ръководени от д-р Алисън Емерсън (Allison Emmerson), експерт по древноримска археология от Университета Тулан, в сътрудничество с проект за изследване на Помпей от Университета на Синсинати, предполагат че римските градове може би са имали и система за управление на отпадъците. Откритията са публикувани в книгата на Емерсън "Life and Death in the Roman Suburbs", която предстои да бъде издадена. 

"Въпреки законовите правила, боклукът е бил неизменна част от живота в Помпей. Той е покривал улиците, запушвал е каналите, натрупвал се е градините и е запълвал плитки ями в необитаваните стаи", обяснява Емерсън в представянето на своя лекция. "Извън града е формирал огромни купчини по протежение на крепостните стени. Тези извънградски сметища изглежда не са функционирали както съвременните сметохранилища, събиращи отпадъци на места далече от градовете".

Според Емерсън, която изследва древния урбанизъм, изследванията върху сметосъбирането и рециклирането на римляните обикновено показват два сценария - при първия градовете са заринати с боклук и не особено хигиенични, докато в другия случай градовете се осланят на законовите механизми на демокрацията, които изискват премахването на боклука от града в покрайнините. Скорошните разкопки в предградията на Помпей откриват купчини боклук, натрупани в оживени райони, които може да са служили за "основа на бъдещо рециклиране или повторна употреба на предметите".

Предишни проучвания откриват, че гробищата в древен Помпей са били "със смесена употреба", служещи както за погребване на покойниците, така и като място за изхвърляне на отпадъците. Разкопки, започнали през 2009 г. откриват, че гробните места са разположени до често използвани пътища, които са видели засилен трафик и "обичайно" изхвърляне на отпадъци.

"Открих стая в една къща, където резервоарът (за съхранение на питейна вода и вода за миене) беше разположен между две ями за отпадъци. И двете ями бяха пълни догоре с боклуци под формата на счупена домакинска керамика, животински кости и други хранителни отпадъци като гроздови семки и костилки от маслини", обяснява Емерсън.

Стая, открита от Алисън Емерсън при разкопките на Помпей, където резервоарът за чиста вода е разположен между две ями за отпадъци. Кредит: Allison Emmerson/University of Cincinnati

Помпей преживява нов възход след мощно земетресение през 62 г. сл.н.е., което прави регионът един от най-богатите в Римската империя до избухването на вулкана Везувий през 79 г. сл.н.е., който засипва града с пепел и отровни газове, погубвайки цялото население. Информацията за онова, което хората са оставяли след себе си може да покаже на учените какъв живот са живели.

"Така че изучаването на боклука отразява не само системите за отпадъците на Помпей, но показва и важни модели на икономическия и социалния живот там", добавя Емерсън.

Източник: IFLScience - Pompeii Residents May Have Been Early Recyclers

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !