Как влияе лятното слънцестоене на животните?

Ваня Милева Последна промяна на 21 юни 2021 в 00:00 3253 0

Изгрев над Норвегия през лятото. Кредит: Flickr (CC BY-NC-ND 4.0)

Лятното слънцестоене, което бележи най-дългия ден от годината в Северното полукълбо, се случва в понеделник, 21 юни в 06:32 (българско време). Това събитие се случва, когато наклонът на Земята към Слънцето е максимален и Слънцето сочи директно над Тропика на Рака.

С други думи, днес е денят с най-много слънчева светлина в Северното полукълбо. Тази продължителна дневна светлина може да затрудни хората в северните ширини да разберат кога да спят, ако не гледат часовник, но полунощното слънце не е проблем за много други животни.

Този ден осигурява цели 24 часа дневна светлина над Арктическия кръг, но без часовник хората трудно могат да определят времето си за лягане според проучване от 1974 г. в Journal of Physiology. Това е така, защото светлината има основен ефект върху циркадния ритъм на човешкото тяло или цикъла сън-събуждане.

Залез и изгрев над Феърбанск в дена на лятното слънцестоене. Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Но много животни в северните ширини могат естествено да контролират своите цикли на сън и събуждане при екстремни условия на дневна светлина, обяснява Кори Уилямс (Cory Williams), биолог от Университета в Аляска Феърбанкс.

„Има животни, при които прекъсват дългия си период на сън“, и изоставят обичайния си ежедневен ритъм през това време на годината, отбеляза Уилямс пред Live Science. Например пясъчният брегобегач (Calidris pusilla) - малки, кафяво-бели брегови птици, които се размножават над Северния полярен кръг - не са обезпокоени от дългите периоди на дневна светлина. Те редуват сън и бодъстване със своя гнездещ партньор през цялото денонощие.

„Когато мъжкият е активен, женската е в гнездото и обратно“, разказва Уилямс. "Не са по 24-часов график".

Пясъчен брегобегач (Calidris pusilla). Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Северните елени също пренебрегват отсъствието на светло-тъмен цикъл през летните месеци. Вместо това техните цикли на сън се управляват от ултрадиански ритъм, което означава, че спят винаги, когато имат нужда от смилане на храна.

„Те губят това продължително време за сън, което обикновено практикуват“, обяснява Уилямс. „Те често дремят през деня, вместо един концентриран сън".

Северни елени. Kredit: World Animal Foundation

Това се случва само при полярни видове, тъй като тяхното поведение не се регулира от светлите и тъмни цикли, отбелязва Уилямс. По това време на годината се губи предимството животните да са активни в определен период от деня. Например храненето през нощта не спестява енергия или осигурява защита от хищници, тъй като през цялото време е дневна светлина.

Но не всички полярни видове изоставят циркадния си ритъм. Например арктическите дългоопашати лалугери (Spermophilus parryii) се придържат към графика си за сън през цялата година. Те се оттеглят в дупките си през най-тъмната част на деня през лятото (когато все пак не е толкова тъмно, по-скоро като здрач), за да спестяват енергия, разказва Уилямс.

Spermophilus parryii. Кредит: Public Domain Mark 1.0

Учени като Уилямс все още работят, за да разберат какво е различното в полярните животни, които поддържат ритъма си на съня. С увеличаването на средните глобални температури животните се преместват във все по-високи географски ширини, коментира Уилямс, "така че ще бъде интересно да видим как животните, които не са били изложени на полярни условия, ще реагират, когато се придвижват на север".

Източник: How does the summer solstice affect animals?, Live Science .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !