06 август 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китайски сателит откри следи от тъмна материя

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 декември 2017 в 11:33 54302
Останките от суперновата Кеплер. Снимка: NASA

Отдавнашно предизвикателство в областта на физиката е намирането на доказателства за съществуването на тъмната материя, за коята се предполага, че съставлява значителна част от масата на Вселената. 

За съществуването на тъмната материя се съди по гравитационното й въздействие върху видимата материя. Мистериозното вещество изглежда е отговорно за структурата на Вселената и формирането и еволюцията на галактиките. Но досега никога не е била наблюдавано.

Сега китайски учените пишат в изследване, публикувано в списание Nature, че първите наблюдения на китайската обсерваторията DAMPE показват, че тъмната материя наистина се разпада в близост до орбитата на Земята.

Космическият телескоп DAMPE, стартиран от Китай в околоземна орбита през декември 2015 г., проведе наблюдения на космически лъчи със свръхвисоки енергии с неизвестен произход, възникаващи в центъра на нашата галактика и други звездни купове.

Тази радиация, смятат днес някои космолози, може да възникне в резултат на разпадането на тъмната материя в онези места, където тя се натрупва особено много. Ако е така, тогава космическите лъчи, идващи от центъра на Млечния път ще имат специален енергиен спектър.

Електрон - позитронният спектър, измерен от DAMPE. DAMPE collaboration

През първите 530 дни от наблюденията си DAMPE откри 1,5 милиона космическите лъчи - електрони и позитрони -  над определен праг на енергия. Когато изследователите изчертават графиката на зависимостта на броя на частиците и тяхната енергия, те очакват да видят гладка крива. Но предишни експерименти  загатват за аномално прекъсване в кривата.

Първите намеци за наличието на такава "пауза" са открити по време на наблюденията на AMS-02, но този детекторът не може да проследи свръхенергийните  частици, които може да "види" DAMPE, а данните от наземните телескопи не са достатъчно точни.

Според китайските физици данните, събрани от DAMPE по време на първия му цикъл на работа от декември 2015 до юни 2017 г., са първите недвусмислени доказателства, че това отклонение действително съществува и че се намира точно там, където трябва да е в съответствие с прогнозите на теорията.

 "Това може да е доказателство за наличието на тъмна материя", но паузата в кривата "може да е от друг космически източник на рентгенови лъчи", коментира пред Scienceастрофизикът Чанг Джин (Chang Jin), ръководите на колаборацията на Китайската академия с обсерваторията Пърпъл - Purple Mountain Observatory (PMO) в Нанкин.

DArk Matter Particle Explorer (DAMPE)  National Space Science Center, Chinese Academy of Sciences

През следващите пет години DAMPE ще събира данни за още 10 милиарда космически лъчи, което ще позволи на учените да намалят грешките в измерването и накрая да докажат, че тази аномалия съществува.


Препоръчани материали
+ 0
- 1
Защо ли всички научни новини от Китай звучат като китайско менте?
kokoten
Рейтинг : 8011
02.12 2017 в 14:42 1
+ 1
- 10
,,,кой,ако не китайците...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.