Коя е максималната безопасна дневна доза алкохол

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 юни 2018 в 15:50 10131 0

Кредит Pixabay

Рискът от смъртност и от развитието на редица видове рак е най-нисък при хората, които консумират средно по-малко от едно стандартно питие на ден през целия си живот, а рискът от някои видове рак се увеличава с всяка допълнителна напитка седмично, според ново проучване, цитирано от MedicalXpress

Това установиха учени от Кралския университет в Белфаст в проучване, публикувано в PLoS Medicine.

Ето на какво се равнява едно стандартно питие в САЩ.

Трябва да се отбележи, че всяка допълнителна доза алкохол на седмица увеличава риска от развитие на някои форми на рак. По време на изследването авторите анализират данните за 99 654 души, участващи в дългосрочно проучване на причините за рака на простатата, белия дроб, дебелото черво и рака на яйчниците. Специалистите наблюдават здравето на субектите средно за 8,9 години в скрининг за рак. Уротребата на алкохол е измерена с помощта на въпросник за историята на храненето, приложен между 1998 и 2000 г.

По време на проучването са настъпили 9 599 смъртни случая и 12 763 първични ракови заболявания сред участниците. Наблюдавана е очакваната J-образна връзка между общата смъртност и консумацията на алкохол.

Рискът от рак и свързаната с рак смъртност се увеличава линейно с консумацията на алкохол през целия живот. По-нататък "слабите пиячи" имат най-нисък комбиниран риск от смърт или развитие на рак. За сравнение, ако никога не се употребяват алкохолни напитки или по-малко от една 1 напитка / седмица коефициентът на риска (HR) е 1.07, за рядко пиещите (1-3 напитки седмично) е HR=1.08, за по-често пиещите (2 до 3 напитки на ден) - HR = 1.10, а за много често пиещите (повече от 3 напитки на ден) HR = 1.21.

Kunzmann AT, Coleman HG, Huang W-Y, Berndt SI (2018) The association of lifetime alcohol use with mortality and cancer risk in older adults: A cohort study. PLoS Med 15(6): e1002585.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !