Кой изобрети радиото

Руснак, италианец, англичанин, французин, немец, сърбин, индиец или бразилец?

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 май 2021 в 00:09 62843 1

7 май се чества като Ден на радиото и телевизията в Русия, Беларус и България. На тази дата през 1895 г. Александър Попов представя своето изобретение - уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник.

В Русия той традиционно се смята за създател на радиото, но за много други страни изобретател на радиото е италианският физик Гулиелмо Маркони, който пръв получава патент за него на 2 юни 1896г. в Англия.

Едва ли има друго изобретение, което да има толкова много претенденти за създаването си. Освен Попов и Маркони, в Германия за автор на изобретението се смята Хайнрих Херц. Свои изобретатели на радиото си имат Франция, Индия, Англия, страните от бивша Югославия и дори Бразилия.

И всеки от тях има основание.

Малко предистория

Изучавайки електричеството, учените стигат до откриването на радиовълните. През 1820 г., първи датският учен Ханс Кристиян Оерстед открива връзката между електричеството и магнетизма. Той случайно забелязва при един експеримент, че стрелката на компаса се отклонява около проводник, през който преминава електрически ток. 

След повече от десет години англичанинът Майкъл Фарадей открива явлението електромагнитна индукция и го обяснява. А през 1870 неговият сънародник Джеймс Максуел окончателно свързва електричеството и магнетизма в стройната теория на електромагнетизма. Максуел предполага наличието на специални електромагнитни вълни, които се движат със скоростта на светлината. Видимата светлина е само част от целия спектър на тези вълни с ограничена и сравнително малка дължина на вълната. Електромагнитните вълни с по-голяма дължина от видимата светлина са наречени по-късно радиовълни. Те се използват като носещ сигнал в радиотехниката.

Хайнрих Херц

Снимка: Wikimedia Commons

В периода 1886-1888 немският физик Хайнрих Херц в серия от експерименти показва реалността на електромагнитните вълни, предавайки действието им на няколко метра.

Заради тези експерименти за германците изобретател на радиото е Хайнрих Херц. Но самият Херц е смятал откриването на електромагнитното излъчване за безполезно. А експериментите му в тази област имали за цел единствено да демострират теорията на Максуел.

Едуард Бранли

Снимка: Wikimedia Commons

Френският физик Едуард Бранли няколко години преди експериментите на Херц изобретява устройство, по-късно наречено кохерер.

"Тръбата на Бранли", както се нарича в началото, е затворена стъклена тръбичка с метални стружки със заварени проводници от двете страни. 

Под влияние на електромагнитните вълни в стружките възниква слаб електрически ток, предизвикващ малки искри. Тези искри събират стружките заедно, оформяйки проводник, който може да провежда електричество. Но ако леко се тръсне, проводникът от стружки се разпада.

Схема на устройството на кохерера. Източник: Wikimedia Commons

Това изобретение може да се счита за един от първите приемници на електромагнитни вълни. Затова французите имат основание да смятат своя сънародник изобретател на радиото.

Оливър Лодж

Снимка: Wikimedia Commons

През 1894 г. по време на заседание на Британската асоциация за развитие на науката в Оксфордския университет английският физик Оливър Лодж първи в света демонстрира успешното предаване на радио сигнал на разстояние от 40 метра като кодирано в морзов код съобщение. Сигналът е приет с кохерер, тоест "тръба на Бранли", само че с автоматично прекъсване. Морзовото съобщение успешно е разпознато от публиката, а експериментът на Лодж се радва на голям успех.

По някаква причина английският учен не иска да получи патент и да развие идеята си, но всъщност Лодж е първият, който представя напълно комплектован радиотелеграф с източник и приемник. Ето защо британците основателно го смятат за изобретател на радиото.

Отец Роберто Ландел де Моура

Снимка: Wikimedia Commons

Бразилският учен и свещеник Роберто Ландел де Моура също прави успешни експерименти за предаване на радиосигнали между 1892 и 1893 г., но по неизвестни причини не показва резултатите от експериментите си публично до 1900 г. 

През 1901 г. получава патент в Бразилия, а през 1904 г. - в САЩ. Де Моура се счита за пионер в технологията на предаването на звуци чрез радиовълни и един от първите, който предава човешки глас.

Народът го е смятал за еретик и магьосник, но бразилското правителство подкрепя опитите му.

Затова в тази страна смятат, че изобретателят на радиото е бразилец.

Никола Тесла

Снимка: Wikimedia Commons

Големият изобретател Никола Тесла е бил фокусиран във възможностите безжично предаване на енергия, а не на информация. Но той прави няколко ключови изобретения в областта на радиотехниката.

Тесла изобретява начин за произвеждане на високочестотни токове, необходими за генериране на радиовълни. Той изобретява и патентова и мачтовата антена, която после използват в своите устройства Попов и Маркони.

Тесла демонстрира радивръзка през 1893 г. Снимка: Wikimedia Commons

През 1893 г. Тесла публично описва и демонстрира принципите на радиовръзката. И това представяне става една година преди демонстрацията на англичанина Лодж. Лекцията предизвиква голям интерес и дискусии в американската академична общност.

Ето защо в Съединените щати и някои балкански страни за изобретател на радиото често се признава Тесла.

Джагдиш Чандра Бозе

Снимка: Wikimedia Commons

Джагдиш Чандра Бозе е енциклопедист, физик, биолог, биофизик, ботаник, археолог, живял по времето на  британското управление в Индия. След като се запознава с опитите на Оливър Лодж, силно се увлича от изучаването на радиовълните.

През 1894 г. провежда публични експерименти, при които с помощта на радиовълни от разстояние активира електрически звънец и запалва барут.

Бозе пише есето "Невидимата светлина", в което говори за невероятни възможности на радиовълните: "Невидимата светлина може лесно да преминава през тухлени стени, сгради и т.н. Затова чрез нея могат да се предават съобщения без посредничеството на жици".

За разлика от колегите си, той работи с микровълновия диапазон и дължини на вълната от порядъка на 5 мм. По-нататъшните изследвания в този диапазон са възобновени чак след 50 години, а някои от изобретенията на Бозе все още се използват в областта на микровълновото радио. 

Александър Попов

Снимка: Wikimedia Commons

През 1895 г. опитите на Лодж вдъхновяват и руския физик Александр Попов, който решава сам да осъществи радиовръзка, но с по-различна конструкция на кохерера.

При Лодж кохерерът се разклаща автоматично на равни интервали с помощта на механизъм. Попов внедрява в конструкцията прибор, работещ на принципа на обратната връзка. Щом приемникът получи сигнал, кохерерът го регистрира, а малък автоматичен звънец разклаща стъклената тръба. Веднага след регистрацията на сигнала, кохерерът отново е готов за работа.

По този начин приемникът на Попов може да получава сигналите, изпратени през произволен интервал от време.

Попов използва заземена мачтова антена, именно изобретената през 1893 г. от Тесла. 

През април 1896 г., два месеца преди да получи своя патент Маркони, Попов провежда първото предаване на съобщение чрез радиото си. Съобщението е "Хайнрих Херц".

Гулиелмо Маркони

Снимка: Wikimedia Commons

Всъщност нововъведенията на маркиз Гулиелмо Маркони в устройството, за което получава патент на 2 юни 1896 г., са минимални.

Маркони използва за предавател генератора на Херц, като приемник - леко модифициран кохерер на Попов. Кохерерът на Маркони е вакуумен, което увеличава стабилността му. Но италианецът е първият, употребил дросел, който блокира високочестотния ток.

Но за голяма част от света създател на радио е Маркони, като заради успехите си именно в тази област печели през 1909 г. Нобелова награда за физика.

Основната му заслуга е, че издига идеята за масовото използване на радиото и я реализира на практика. Той е първият, който успява да предаде радиосигнал през Атлантическия океан, за да убеди всички в големите перспективи на радиовръзките.

Изгражда корпорацията Marconi Wireless and Telegraph Company, която бързо внедрява тази технология сред хората.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

07.05 2018 в 23:27

А правилният отговор е никой от изброените.
Когато става дума за едновременната употреба на група физически закони в сложно техническо средство - то няма един който "внезапно!". Последните, надявам се, такива легенди са вечно малкият и вечно мек микрософт, и хипстерчето цукерберг.
Между другото - в тази статия за пръв път виждам трезвен поглед към радиото. За разлика от всички досегашни, в прослава на маркони. Който все пак е направил първата дървена кутия за радио, и я е занесъл в магазина. Но никога не е бил физик.
Колкото до нобеловите награди, за мене вече - с малка буква - то явно и тогава е имало международна пропаганда.