Коронавирусът заразява мастните клетки, сочи проучване

Ваня Милева Последна промяна на 13 декември 2021 в 00:01 15845 0

Микроскопско изображение на мастна тъкан. Кредит: Wikimedia Commons

Коронавирусът SARS-CoV-2 може да зарази директно мастните клетки и специфични имунни клетки, открити в мастната тъкан, съобщава The New York Times.

Още от началото на пандемията се разбра, че пациентите с наднормено тегло или затлъстяване по-често развиват тежък COVID-19 и по-често умират.

Въпреки че тези пациенти имат и съпътстващи заболявания като диабет, които увеличават риска, учените стават все по-убедени, че тяхната уязвимост има нещо общо със самото затлъстяване.

В проучване, публикувано наскоро в базата данни за препринти bioRxiv, учените експериментират с мастна тъкан, получена от бариатрични операции (хирургично лечение на болестното затлъстяване), за да разберат дали тъканта може да бъде директно заразена от коронавирус. Те откриват, че мастните клетки, известни като адипоцити, могат да се заразят и да развият ниско ниво на възпаление. Те също така откриват, че имунните клетки, разположени в мастната тъкан, наречени макрофаги, също се заразяват и предизвикват много по-интензивен възпалителен отговор.

В тези експерименти екипът изследва и мастна тъкан от пациенти, починали от инфекции с COVID-19, и открива частици от коронавирус в мазнините, които заобикалят различни органи. Вируси като ХИВ и грип могат да се вмъкнат в мастната тъкан, като начин да се скрият от имунната система и други експерти смятат, че SARS-CoV-2 теоретично може да направи нещо подобно, превръщайки мазнините в резервоар за вируса.

Новото изследване все още не е рецензирано от партньори или публикувано в научно списание, но ако приемем, че резултатите му издържат проверката, „изводът е: „О, боже, наистина вирусът може да зарази мастните клетки директно“, коментира д-р Филип Шерер (Philipp Scherer), учен, който изучава мастните клетки в Югозападен медицински център в Далас към Тексаския университет, който не е участвал в изследването. „Каквото и да се случва в мазнините, не остава в мазнините“, добавя пред Times Шерер. "Това засяга и съседните тъкани."

Водещите автори на изследването, д-р Трейси Маклафлин (Tracey McLaughlin) и д-р Катрин Блиш (Catherine Blish) от Медицинския факултет на Станфордския университет, предполагат, че доказателствата могат да помохнат да се намерят нови лечения на COVID-19, насочени към телесните мазнини.

„Може би това е ахилесовата пета, която вирусът използва, за да избегне защитните ни имунни реакции – като се крие на това място“, предполага д-р Вишва Дип Диксит (Vishwa Deep Dixit), професор по сравнителна медицина и имунология в Медицинския факултет на Йейл.

„Това може да допринесе за по-тежко заболяване“, обяснява д-р Катрин Блиш. "Виждаме същите възпалителни цитокини, които виждам в кръвта на болни пациенти, които се произвеждат в отговор на инфекция на тези [мастни] тъкани."

От първите дни на пандемията хората със затлъстяване са изправени пред по-висок риск от развитие на тежки симптоми, изискващи хоспитализация и смърт от COVID-19. Редица теории се опитват да обяснят защо мазнините увеличават риска от тежък COVID-19. 

Като начало, излишната мазнина в корема може да притиска диафрагмата и така да ограничи въздушния поток в белите дробове; ако хората вече се борят да получат достатъчно кислород в белите си дробове, може да се справят по-зле, когато се разболеят от COVID-19, съобщава Science. Освен това кръвта на хората със затлъстяване има склонността да се съсирва по-лесно от тези с по-ниски нива на мазнини – друг основен проблем в контекста на COVID-19, който може да предизвика силно съсирване на кръвта. 

Освен това, с натрупването на мазнините в организма, мастните клетки проникват в далака, костния мозък и тимуса, където се произвеждат много имунни клетки. Това може да отслаби имунната система за сметка на намаляването на количеството на произведените имунни клетки и подкопаването на тяхната ефективност. Излишната мазнина може също да предизвика хронично, нискостепенно възпаление в цялото тяло, тъй като мастните клетки отделят възпалителни вещества, наречени цитокини, а макрофагите правят същото, в опит да изчистят мъртвите мастни клетки от организма, съобщава Science.

Възпалението е реакцията на тялото към нашественик и понякога може да бъде толкова енергично, че е по-вредно от инфекцията, която го е предизвикала. „Колкото повече мастна маса и по-специално висцерална мастна маса, толкова по-лоша е възпалителната ви реакция“, отбелязва д-р Маклафлин, имайки предвид коремната мазнина, която заобикаля вътрешните органи.

Кредит: Wikimedia Commons

Въпреки че всички тези фактори могат да влошат състоянието при COVID-19 при хора със затлъстяване, сега се появи това ново доказателство, че вирусът заразява директно мастните клетки. 

Идеята, че мастната тъкан може да служи като резервоар за патогени, не е нова, признава д-р Диксит. Известно е, че телесните мазнини съдържат редица от тях, включително ХИВ и грипния вирус.

Изглежда, че коронавирусът е в състояние да избегне имунната защита на телесните мазнини, която е ограничена и неспособна да се бори ефективно с вируса. А хората с наднормено тегло може да имат много телесни мазнини.

Човек, чието идеално тегло е 80 кг, но тежи 120 кг, носи огромно количество мазнини, където вирусът може да „се крие“, да се репликира и да предизвиква разрушителен отговор на имунната система, обяснява д-р Дейвид Кас (David Kass), професор по кардиология в Университета "Джонс Хопкинс".

„Ако наистина сте много затлъстели, мазнините са най-големият отделен орган в тялото ви“, отбелязва д-р Кас.

Коронавирусът „може да зарази тази тъкан и всъщност да обитава тази зона, дали я наранява, убива или в най-добрия случай, това е място, където да се размножава – няма значение. Става нещо като резервоар.”

Самите мастни клетки могат да се заразят, установяват учените, но не се възпаляват много. Но имунните клетки, наречени макрофаги, също могат да се заразят и те развиват силен възпалителен отговор.

Д-р Блиш и нейните колеги предполагат, че заразената телесна мазнина може дори да допринесе за „дълъг Covid“, състояние, описващо тревожни симптоми като умора, които продължават седмици или месеци след възстановяването от острата фаза.

Данните също така предполагат, че може да се наложи да вземат предвид теглото на пациента при приложението на ваксините и лечението срещу COVID-19.

„Този ​​документ е още един призив за събуждане за медицинската професия и общественото здраве да разгледат по-задълбочено проблемите на хората с наднормено тегло и затлъстяване, както и лечението и ваксините, които им даваме“, призовава Бари Попкин (Barry Popkin), професор по хранене в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, който изучава повишения риск, който COVID-19 представлява за хората със затлъстяване.

„Продължаваме да документираме риска, който имат, но все още не се занимаваме с него“, кризнава д-р Попкин.

Справка: SARS-CoV-2 infects human adipose tissue and elicits an inflammatory response consistent with severe COVID-19
Giovanny J. Martínez-Colón, Kalani Ratnasiri, Heping Chen, Sizun Jiang, Elizabeth Zanley, Arjun Rustagi, Renu Verma, Han Chen, Jason R. Andrews, Kirsten D. Mertz, Alexandar Tzankov, Dan Azagury, Jack Boyd, Garry P. Nolan, Christian M. Schürch, Matthias S. Matter, Catherine A. Blish, Tracey L. McLaughlin
doi: https://doi.org/10.1101/2021.10.24.465626

Източници:

The Coronavirus Attacks Fat Tissue, Scientists Find, The New York Times 

The coronavirus infects fat cells, study suggests, Nicoletta Lanese, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !