Космонавт засне ледена "луна" на прозореца на МКС. Откъде се е взела влагата?

Ваня Милева Последна промяна на 13 юни 2022 в 00:01 24347 0

От МКС се вижда леден кристал с форма на полумесец, който
От МКС се вижда леден кристал с форма на полумесец, който "надвисва" над нашата планета. Кредит: Сергей Корсаков/Роскосмос

Космонавтът Сергей Корсаков засне красиво изображение на скреж на прозореца на Международната космическа станция (МКС).

Снимката показва ледено образувание с форма на полумесец, надвиснало над Земята, сякаш имаме ледена луна като Европа или Енцелад.

Красиво, но може би нищо особено, може да си помислите, но не е така. Това може да е първата снимка на ледени кристали, образуващи се върху прозорец на космически кораб и никой не знае как са се образували.

Изображението беше споделено от Корсаков в Twitter и Telegram в края на май. В Telegram космонавтът обяснява, че ледените кристали са дълготрайни, издържат 24 часа и че дори след като се разтопят, картината на кондензацията се запазва. Образуването обаче не е съвсем ясно и, изненадващо, няма очевидно научно обяснение.

Журналистите от IFLScience са се обърнали към членовете на МКС от НАСА, Европейската космическа агенция (ESA) и Японската космическа агенция (JAXA) за някаква информация, но и тримата не коментират, тъй като прозорецът може да е в руския модул на МКС и вероятно, никой не говори с Роскосмос.

Прозорците на МКС са съставени от множество стъкла, като вътрешното е разделено с въздух, а външните с вакуум. Ледените кристали могат да бъдат в стъклата или от вътрешната страна на станцията. Някои предполагат, че може да е заради космонавтите, които дишат на прозореца, но формата на заскрежението, което е почти перфектен кръг, и температурата на МКС го правят малко вероятно.

„Изглежда, че образуванието има най-много лед по границите на кръга – това предполага, че механизмът за образуване действа еднакво от всички страни, достига прага за образуване на лед на ръба на кръга и след това цялата водна пара се изчерпва, преди да стигне до средата", описва случая д-р Джеймс Лиа (James Lea), глациолог от Университета в Ливърпул.

"Ледените кристали в средата не могат да излязат извън кръга, тъй като е твърде топло извън него."

Кръглата форма, която също е озадачаваща, може да е резултат от температурен градиент в стъклото. Но това ще зависи от свойствата на илюминатора, нещо, което в момента не е ясно.

„Подозирам, че местоположението на леда отразява температурния градиент на прозореца. Може да се очаква, че контактната зона между прозореца и корпуса на космическата станция в периметъра на прозореца ще бъде по-топла от центъра на стъклото", обяснява за IFLScience д-р Том Уейл, експерт по атмосферни науки и криобиология и по-конкретно за ролята на образуването на лед от Университета на Уоруик.

Заскрежената картина може да се образува, ако има малко водна пара в кухината между стъклата на прозореца или може би изтичане на относително влажен въздух от космическата станция в кухината и тази влага попада на място на прозореца, където е достатъчно студено. От там след това заскрежените шарки нарастват навътре, а кръглата форма на леденото изображение може да отразява кръглата геометрия на прозореца, пояснява д-р Том Уейл.

Въпреки че тази загадка може да не бъде разрешена, образуването на ледени кристали в условията на микрогравитация е активна област на изследване. JAXA проведе експерименти за образуването на ледени кристали в орбита, откривайки, че ледените кристали със „супер” симетрия могат да се образуват в космоса.

А що се отнася до Корсаков, той не за първи път снима нещо странно от прозореца на МКС...

„Прогрес MS-18 успешно се откачи и замина“, пише в Туитър в началото на юни космонавтът Сергей Корсаков, наблюдавайки как руският товарен кораб напуска космическата станция и се отправя към дома. "Но кои са тези гратисчии, които ни наблюдават?"

Разбира се, това са отблясъци от компоненти от външната страна на товарния кораб, отразяващи светлината на станцията.

Източник: Cosmonaut Snaps Beautiful Ice Crystal On ISS Window And No One Knows How It Formed, IFL Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !