Международни лектори ще говорят за медитация, психеделици, съзнанието и Аз-а - на 15.06. на Ratio

Ratio Последна промяна на 12 юни 2019 в 10:00 3258 0

Кредит: Ratio

Какво е точното взаимодействие между ума и мозъка? Как им влияят медитацията и психеделиците? Каква е природата на Аз-а? Разберете на 15 юни от Тамлър Сомърс, Грег Дън и Джош Уайсбърг в десетото издание на Ratio.

Невронауката и експерименталната психология едва сега навлизат в дълбините на човешкия ум. Макар определянето на точното взаимодействие между ума и мозъка все още да е предизвикателство, тези две науки разкриват нови начини за изследване на фундаментални въпроси относно ума, съзнанието и Аз-а.

Сред тях откриваме нови практики и субстанции, които променят мозъка. Например, при дългогодишни медитатори се забелязва намалени тревожност, депресия, невротизъм и дори анатомични промени. Психеделичните лекарства пък показват обещаващи резултати при лечение на посттравматични стресови разстройства и депресия, като ни позволяват и да надникнем в същността на преживявания, описвани като “духовни” и “трансцендентни”.

Колкото повече разбираме за тези преживявания обаче, толкова по-изразен става въпросът за това какво е Аз-ът. Има ли наистина съзнателен Аз, който обединява всички наши преживявания, или ние сме нестабилна конструкция от съзнателни моменти, която мозъкът ни съшива в едно динамично цяло? Каква е природата на Аз-а? Какво представлява разпадът на егото?

Тези въпроси ще бъдат на фокус по време на дискусионния панел на форума за популярна наука Ratio на на 15 юни. Гостите на събитието ще се изправят пред тайните на човешкия ум и ще надникнат в света на медитацията и психеделиците заедно с Тамлър Сомърс, Грег Дън и Джош Уайсбърг.

Тамлър Сомърс е професор по философия в Университета в Хюстън. Той е автор на четири книги, най-скоро публикуваната от които е “Why Honor Matters”, и е ко-водещ на подкаста Very Bad Wizards. Грег Дън притежава докторска степен по неврология от Университета в Пенсилвания. Той комбинира знанията си за мозъка с артистични техники, за да визуализира анатомията и функционирането на мозъка по нови начини. Грег има опит в медитативната практика и е водил лекции за ролята на психеделичните субстанции в ремоделирането на ума. Джош Уайсбърг е доцент по философия и също идва от Университета в Хюстън. Автор е на книгата “Съзнание”.

Гостите на форума Ratio 2019 ще могат да чуят и три самостоятелни лекции, представени от международни лектори. Заедно с проф. Матю Коб те ще могат да надникнат в полето на еволюционната биология, след което да отправят поглед към далечния космос, търсейки отговор на въпроса "Има ли живот някъде другаде във Вселената". Д-р Кери Бренър ще въведе публиката в света на супермощните и прецизни лазери и ще разкаже за тяхното приложение. Проф. Шийна Крукшанк ще представи микровселената в човешкото тяло - защо микробиомът е толкова важен за здравето и как може де бъде манипулиран, така че да извличаме максимална полза от него.

Ratio 2019 - пролет ще се проведе на 15.06.2019 от 10:00 часа в Sofia Event Center. Десетото издание на форума се организира с подкрепата на Telenor. За трета поредна година, събитието се реализира с помощта на програма „Култура“ на Столична община. Повече информация за темите и билети може да намерите на https://ratio.bg/forum2019/.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !