Може ли коронавирусът да се върне след пика на пандемията?

Ваня Милева Последна промяна на 25 март 2020 в 08:33 10641 0

Кредит: Statista/CC BY 3.0

Подобно на гигантска приливна вълна, пандемията COVID-19 опустоши здравните системи на няколко европейски страни, оставяйки експертите объркани, опитвайки се да разберат кога ще достигне своя връх.

Какво ще се случи след това „цунами“, както го нарекоха италианските здравни работници? Тотално отстъпление и връщане към нормалното или редовни рецидиви, които ще затрупват болниците?

Затишие пред буря?

Изглежда вълната вече утихна в Китай, където новият коронавирус за пръв път избухна в края на миналата година - през последните дни не са регистрирани нови местни случаи.

Но френският специалист по обществено здраве и епидемиолог Антоан Флахо (Antoine Flahault) в медицинското списание The  Lancet се пита дали не предстои нещо още по-лошо.

Дали Китай досега „изпита само вълната-предвестник, а голямата вълна тепърва предстои?“, пише ученият

За да се разбере сложността на развитието на епидемиите, е необходимо да се върнем към периода след Първата световна война, когато на три вълни испанският грип уби близо 50 милиона души - повече от самата война.

После изчезна. Защо?

С въпроса се захващат математиците. В края на 1920 г. шотландците Уилям Огилви Кермак (William Ogilvy Kermack) и Андерсън Грей Маккендрик (Anderson Gray McKendrick) разработват модели, за да разберат динамиката на епидемиите.

Праг на имунитет

Кермак и Маккендрик откриват, че епидемията не свършва, защото се свършват уязвимите хора, а броят на инфекциите се увеличава, докато не достигне така нареченият праг на "стадния имунитет".

„Стадният имунитет е делът на хората, имунизирани срещу вируса (или чрез инфекция, или чрез ваксинация, ако съществува), който трябва да бъде постигнат, за да се спре всеки риск от възобновяване“, заяви Флахо, ръководител и на Института за глобално здраве на Университета в Женева.

Тази пропорция зависи от лекотата, с която вирусът се предава от заразен към здрав човек.

Колкото по-заразна е болестта, толкова по-голям трябва да е броят на имунизираните хора, за да я спре.

За COVID-19 „би трябвало между 50 и 66 процента от хората да са заразени и след това - имунизирани, за да се заличи пандемията“, коментира Флахо.

Нивото на заразяване само по себе си е отворено за промяна според вида на предприетите превантивни мерки, като карантина, изолация, а също и потенциално - метеорологични условия.

Ако заразен човек заразява средно по-малко от един друг човек, "тогава епидемията затихва", отбелязва епидемиологът.

"Възраждане"

Но това не е задължително да бъде край на епидемията, която може просто да си почива, както "в момента се случва в Китай и Южна Корея", твърди Флахо.

Тъй като здравните мерки по време на епидемия са само временни "и когато отпаднат, епидемията започва отново, докато достигне ad hoc стадния имунитет понякога за няколко месеца или години", коментира Флахо.

Ръководителят на службата по инфекциозни болести в болницата Pitie Salpetriere в Париж, професор Франсоа Брикер (Francois Bricaire), също предупрежддава за възможно „възраждане“.

"Повторното появяване на COVID-19 е възможна, в крайна сметка да се възобновява сезонно", казва той пред AFP.

Шарън Люин (Sharon Lewin), австралийски експерт по инфекциозни болести, също допуска възможността за връщане на епидемията: "Ще се върне ли? Не знаем."

Тя обаче заяви, че SARS (тежък остър респираторен синдром), също коронавирус, изчезна напълно след строги мерки за социално дистанциране, след като през 2002 и 2003 г. уби 774 души.

Разработването на ваксина и нейното глобално разпространение, което фармацевтичната индустрия обеща да представи в рамките на 12-18 месеца, ще промени коренно перспективите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !