НАСА потвърждава, че има вода на Луната, която астронавтите може да използват (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 26 октомври 2020 в 18:42 8307 0

На Луната може да има достатъчно вода, която астронавтите да използват. Кредит: NASA Goddard

Водата на Луната може да е по-обилна и достъпна, отколкото се смяташе досега, което може да бъде добра новина за бъдещите астронавти.

Пол Хейн (Paul Hayne) от Университета на Колорадо, Боулдър, и неговият екип използват изображения от камерата и измервания на температурата, направени от лунния разузнавателен орбитален апарат на НАСА (LRO - Lunar Reconnaissance Orbiter), за да картографират студените, постоянно засенчени региони на Луната, които се смятат за местата, които най-вероятно съдържат лед, защото не се огряват от слънчева светлина.

Илюстрацията показва лунния кратер Клавиус с илюстрация, изобразяваща вода, затворена в лунната почва там, заедно с изображение на Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия на НАСА (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA)), която откри лунна вода, осветена от слънцето. 
Кредит: NASA

Въпреки че има много доказателства за наличието на вода на Луната, преди това се смяташе, че тези „студени капани“ са само в дълбоките, широки километри кратери. Екипът обаче установи, че има и студени микрокапани - зони с размери от метър и милиметър, които са постоянно засенчени и така могат да съдържат по-достъпен лед. Като цяло изследователите изчисляват, че студените капани заемат около 40 000 квадратни километра, или около 0,1% от повърхността на Луната.

„Смятаме, че има милиарди от тези студени капани в мащаби, невиждани досега“, разказва Хейн. „Това дава възможност да се добива лед много по-лесно. Смятаме, че това е революционно за астронавтите на Луната".

„Сега знаем, че е там. Това откритие оспорва нашето разбиране за лунната повърхност и повдига интригуващи въпроси относно ресурсите, свързани с изследването на дълбокия космос.

Отделно проучване допълнително потвърждава наличието на воден лед (H2O), а не хидроксил (OH), който предишните наблюдения не успяха да разграничат. Кейси Хонибол (Casey Honniball) от Космическия център Годард в Мериленд и нейните колеги с помощта на телескопа SOFIA на агенцията, който е монтиран на самолет, за да получи по-ясен изглед през земната атмосфера, за да забележи спектралния подпис, уникален за водата. „Изкрещях от вълнение“, разказва Хонибол.

Данните от кратера Клавиус разкриват вода в концентрации от 100 до 412 части на милион - приблизително еквивалентно на малка бутилка вода (350 мл)- уловена в кубичен метър почва от лунната повърхност. Резултатите са публикувани в последния брой на Nature Astronomу.

"Имахме индикации, че H2O - водата, която познаваме - може да присъства на осветената от Слънцето страна на Луната“, заяви Пол Херц (Paul Hertz), директор на отдела по астрофизика в дирекция „Научни мисии“ в централата на НАСА във Вашингтон.

Хонибол обяснява, че показанията са в съответствие с наличието на отделни водни молекули, включени в частиците на лунната повърхност.

„Очаква се тази форма на вода да е широко разпространена на повърхността“.

„Водата е от основно значение за човешкия живот, но транспорта й в космоса е скъп“, отбелязва Хонибол. „Намирането на вода на Луната може да означава, че можем да използваме водата, която е там, вместо да я носим със себе си.“

Но все още не е ясно колко стабилна е водата в тази форма за дълги периоди, коментира Уилям Ботке (William Bottke) от Югозападния изследователски институт в Колорадо.

„Освен това астронавтите може да имат големи трудности при извличането на тази вода“, обяснява Ботке. „Например, за да напълнят бутилка, може да се наложи астронавтите да обработват тонове почва.“

Справка: Nature Astronomy, DOI: 10.1038/s41550-020-1198-9; 10.1038/s41550-020-01222-x

Източник:

NASA confirms there is water on the moon that astronauts could use, NewScientist

NASA’s SOFIA Discovers Water on Sunlit Surface of Moon, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !