НАСА ще изследва спътника на Сатурн Титан с "водно конче" (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 юни 2019 в 14:46 9521 0

Кредит: NASA

Представители на НАСА съобщиха в четвъртък, че агенцията планира да изпрати на луната на Сатурн Титан подобна на хеликоптер изследователска сонда след седем години.

Титан наистина е едно от най-интересните места в Слънчевата система. Спътникът е по-голям от планетата Меркурий и получава топлина от радиацията на недрата му и приливни сили от влиянието на гигантския Сатурн. 

Тъй като обикаля около Сатурн, Титан е на около 1.4 милиарда километра от Слънцето, около 10 пъти по-далеч от Земята. И защото е толкова далече от Слънцето, повърхностната му температура е около -179 градуса по Целзий. 

Това е мрачен свят, покрит с дюни и метанови езера, които според учените напомнят за древната Земя. Титан е единственият в Слънчевата система, освен Земята, където се осъществява истински кръговрат на течност.

Мисията Dragonfly (водно конче) ще стартира през 2026 г. и ще достигне Титан през 2034 г. Агенцията планира да се спусне роботизиран квадрокоптер, захранван с плутоний, който да изследва повърхност на спътника на Сатурн в продължение на 2,7 години.

Основната задача на мисията ще бъде изучаването на химичните процеси, протичащи на Титан, преди всичко тези, които може да са се случвали на Земята преди появата на живота. Плътната, но не твърде турбулентна атмосфера и слабата гравитация на спътника позволяват на сондата Dragonfly да лети, използвайки обикновена мултироторна схема за кратки полети от място на място и да изучава различни части от повърхността.

Предполага се, че Dragonfly ще се приземява в Шангри-Ла, обширни дюни, близо до екватора на Титан, които са безопасни и интересни от научна гледна точка. Той изследва района с къси, не повече от пет километра полети, като общо сондата се предвижда да покрие повече от 175 километра.

Dragonfly е част от програмата New Frontiers на агенцията, която включва мисията New Horizons до Плутон и Пояса на Кайпер, Juno около Юпитер и OSIRIS-REx до астероида Бенну. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !