21 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 12 октомври 1492 г. Христофор Колумб открива Америка

| На този ден 12 октомври 242656

На 12 октомври, 1492 г., Христофор Колумб първи стъпва на американски бряг.

Уверен в това, че Земята е кръгла, енергичният генуезец Христофор Колумб измолва пари от испанските владетели, организира експедиция и се отправя на запад.

Безстрашните изследователи не са имали никаква представа за размера на земята, която ги очаква и не веднъж са били на ръба на отчаянието.

Колумб пише в дневника си: "Капитанът на каравелата "Пинта" смята, че сме пропуснали Япония".

Но океанът все пак свършва и Колумб се натъква на остров, който смята за индийски. Сега, ние знаем, че това е Сан Салвадор от групата на Бахамските острови.

Така 12 октомври, от другата страна на Атлантика се счита за празник, на Бахамските острови, например, това е Денят на Колумб.


Препоръчани материали
+ 1
- 0
Хора, които са имали вземане-даване с география отвъд близките села и кръчмите им, са наясно че земята е горе-долу сферична мммм поне от елинистичната епоха и със сигурност от преди Рим.

Първите, поне на порядък верни сметки за размера на Земята обаче са от времената около Колумб. Самият Колумб е сбъркал обиколката на Земята само двойно.
+ 1
- 0
В статията има малка неточност - по времето на Колумб хората са знаели, че Земята е кръгла. Точно затова Колумб тръгва на запад, за да търси Индия.
+ 5
- 2
И индианците откриха, че са открити и радостно извисиха глас: "Ура! Открити сме!"
Пешо
Рейтинг : 5918
13.10 2016 в 00:41 3
+ 6
- 5
Нда, горките туземци... Няма ги вече...
cerngeneva 13.10 2015 в 08:26 2
+ 15
- 17
Няколко века след откриването на Америка започва нейната колонизация.Основния контингент на човешкия материал са били
лумпените на държавите откривателки.Крадци,проститутки,разбойници и всякаква човешка измет.Вместо държавите да оделят средства за подържането на затворите и прехранването на затворниците те са ги разселвали и Америка е била Каторгата на Европа.Дори в моите учебници по история едно време пишеше че тогава са плашели с Америка. И още са наричали Америка е буклукжииския кош на Европа.После ролята на Америка е отредена на Австралия.След десетилетия когато хората колонизират звездите новооткритите планети ще бъдат бъдещите каторги подобно на Америка
дума 12.10 2015 в 17:07 1
+ 4
- 0
12 Октомври е официален празник на Кралство Испания и носи името „Хиспанидат“
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.