21 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 19 юли 1799 г. е открит розетският камък

| На този ден 19 юли 124000
Снимка: Wikimedia commons CC ASA 4.0

На 19 юли 1799 г., по време на египетската кампания на Наполеон Бонапарт, близо до град Розета, на около 55 км източно от Александрия, френски войник открива черна базалтова плоча с древни надписи.

Плочата с неправилна форма съдържа фрагменти от текстове, написани с три различни писмености - гръцка, египетска йероглифна и египетска демотическа. От древногръцкия надпис на розетския камък археолозите разбират, че е създаден от жреци, славещи царя на Египет Птолемей V през 2 в. пр.н.е. Но по-забележителното е, че гръцкият надпис съобщава, че и трите текста имат едно и също значение. Така този артефакт се превръща в ключа за разгадаването на йероглифната писменост, език, мъртъв в продължение на почти 2 000 години. 

Когато Наполеон, император известен с възвишените си идеи за образованието, изкуството и културата, напада Египет през 1798 г., той води със себе си учени и разпорежда да вземат всички важни културни артефакти, които намерят, за Франция. Пиер Бушар, един от наполеоновите войници, е запознат с тази заповед, когато открива базалтовата плоча с размери около 1 м на 70 см и тегло около 750 кг в древна крепост близо до Розета. Когато британците сразяват Наполеон през 1801 г., те изземат и розетския камък. От 1802 г. насам плочата се съхранява в Британския музей и може да бъде видяна там и днес.

Предполагаемият пълен вид и размер на плочата. Кредит: Wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Редица учени, включително англичанинът Томас Йънг успяват да преведат част от йероглифите на камъка. Френският египтолог Жан-Франсоа Шамполион (1790 г. - 1832 г.), който сам учи древни езици, успява да разкрие кода и да дешифрира йероглифите, използвайки познанията си по древногръцки като ориентир.

Йероглифите представляват рисунки, които описват обекти, звуци или групи от звуци. След превода на надписите на розетския камък, езикът и културата на Древен Египет се разкриват пред учените както никога преди това. 

Източник: History - This day in history


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.