На 22 април отбелязваме Деня на Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 април 2021 в 00:00 2409 0

Кредит: Flickr

Всяка година на 22 април отбелязваме Деня на Земята. Темата за 2021 г. е "Възстановяване на нашата Земя".

"Когато светът се нормализира, не можем да се върнем към обичайния бизнес", се казва в официалния сайт на събитието.

През 1970 г. първият общонационален ден на Земята се отбелязва в САЩ като събитие за екологично съзнание, отбелязвано от милиони американци с шествия, образователни програми и митинги. (Местен празник на Деня на Земята се е състоял на 21 март 1970 г. в Сан Франциско, Калифорния.)

Това събитие, което помага за създаването на съвременното екологично движение, се превръща в най-масовия празник в света, отбелязван от над 1 милиард души в 192 държави вече повече от 50 години.

Регионални събития

По инициатива на РИОСВ - Пловдив гимназистите от ПГ "Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ – град Карлово да се включат в социална кампания под мотото "Аз мога!“, която има за цел да се превърне в една мащабна кауза за опазване на околната среда.

Младежите вече подготвят фотосесия с изработени от тях плакати, картички и колажи, чрез които по артистичен начин ще изразят своето виждане по въпроса за опазване на Земята и какво може да направи всеки от тях за това, която ще бъде представена на 20 април.

На 21 април ученици от СУ "Отец Паисий“, гр. Куклен ще посетят автоматичната измервателна станция в града, където ще се проведе открит урок от екоексперти за осъществявания мониторинг и качеството на атмосферния въздух в района.

Екоинспекцията ще се включи в отбелязването на празника в три учебни заведения в Пловдив на 22 април. Децата от ДГ "Чучулига“ са подготвили програма, посветена на природата и собственоръчно ще разкрасят с цветя двора си, а учениците от ОУ "Елин Пелин“ ще демонстрират изработването на дрехи от отпадъци и ще рисуват с тебешири върху асфалт.

На тази дата ще бъде и официалното откриване на екостаята на открито в двора на ОУ "Христо Ботев“, с. Крумово, общ. Родопи, изградена с финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда в края на миналата година.

Експерти на екоинспекцията ще разкажат на учениците за защитените територии и видове в Пловдивска област, след което е организирано залесяване с цветя и дървета на мястото на почистено нерегламентирано сметище край селото.

В 10:00 часа на 22 април ще бъде премиерата на виртуалната изложба на детски рисунки на деца от 3 до 7 години на тема "Да възстановим Земята!“. Иницативата е в партньорство със СНЦ "Зелени Балкани“, Община Пловдив и ОИ "Старинен Пловдив“, а пъстрите творби са от проведения по-рано през годината национален творчески конкурс. Желаещите да се потопят в света на малките художници ще могат да го направят чрез Фейсбук страницата и Ютюб канала на общинския институт.

Уебинар по повод Деня на Земята организира съвместно "Нулев отпадък България" и "За Земята" на 22-ри април от 18:30 ч.

В рамките на събитието ще получиш отговори на следните актуални въпроси:
· Какво забранява и какво не Директивата на ЕС за ограничаване на еднократната пластмаса?
· Какви алтернативи на еднократните опаковки има?
· Как би работила депозитна система за бутилки в България?
· Разделното събиране и рециклиране: проблеми и решения
Участие ще вземат:
· Михаил Крумов от „Нулев Отпадък България“;
· Данита Заричинова от „За Земята“;
· Никола Бобчев от „Lessplastic.bg“;
Модератор: Фатма Февзи
Събитието ще се излъчва на живо във фейсбук.
Ако имаш въпроси по темите, задай ги предварително на [email protected]

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !