На 26 юни 1824 се родил лорд Келвин

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 юни 2022 в 00:00 16591 0

Портрет на сър Уилям Томпсън Лорд Келвин от Е. Гудуин Луис Клоуз
Портрет на сър Уилям Томпсън Лорд Келвин от Е. Гудуин Луис Клоуз, показващ Келвин с неговия апарат, ref. OPC 02 041

На днешната дата е роден един от най-големите физици, живели някога - Уилям Томсън, известен също и като лорд Келвин.

Според Книгата на рекордите Гинес най-младият студент в историята на човечеството започва следването си в университета в Глазгоу на възраст от десет години и четири месеца. Рядко вундеркиндите показват постижение по-късно, но това е друг случай - най-младият студент в историята на планетата се нарича Уилям Томсън.

Това е същият Томсън, който е известен под името лорд Келвин. Той е роден в Белфаст през 1824 г. Баща му е известен математик и автор на учебници, преиздавани десетки пъти. След като завършва университета в Глазгоу в доста ранна възраст, Уилям оглавява там катедрата по теоретична физика едва на 22 години.

Научните интереси на младия физик са разнопосочни, но все пак Уилям Томсън влиза в историята на науката главно като един от създателите на термодинамиката. Той формулира втория закон на термодинамиката, въвежда абсолютната температурна скала, която в негова чест се нарича скалата на Келвин. Ще бъде наречен Келвин през 1892 г., когато кралица Виктория като признание за неговата научна дейност му присвоява титлата лорд. А името Келвин е заел от името на реката, която тече в близост до университета в Глазгоу.

Келвин е изобретил и усъвършенствал множество физически устройства, а сред получените патенти е например водният кран.

Остарявайки, великият физик станал твърд скептик. Той не повярвал в откриването на рентгеновите лъчи и твърдял, че радиото никога няма да намери практическо приложение. А когато кралското семейство се обърнало към него за съвет, какъв ток да използват, той ги посъветвал "постоянен", така че едва през 80-те години на 19-ти век там са започнали да използват променлив ток. Лорд Келвин не се е съгласил и с теорията на Дарвин, остроумно твърдейки, че е "от страната на ангелите".

Негова е и една хубава шега:

Английската система на мерките би била най-абсурдната в света, ако не съществуваше английската парична система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !