На тази дата бе направена първата копка за изграждането на Големия адронен колайдер

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 май 2022 в 00:00 5185 0

Изглед от въздуха на CERN

Кредит Maximilien Brice (CERN).

Изглед от въздуха на CERN

На 17 май през 1954 г. близо до швейцарския град Мерен (Meyrin), т. н. site Meyrin, официално е направена първата копка на нова лаборатория, която ще бъде основна площадка на ЦЕРН - Европейската организация за ядрени изследвания (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire).

ЦЕРН се намира на границата между Швейцария и Франция, близо до Женева. Територията на CERN се състои от две основни площадки и няколко по-малки. Големият комплекс от сгради включва офиси, лаборатории, производствени съоръжения, складове, конферентни зали, жилищни помещения, трапезарии. Ускорителният комплекс е разположен както на повърхността (старите ускорители Linac, PS), така и под земята на големи дълбочини до 100 метра (по-модерни SPS, Големият адронен колайдер - LHC).

Европейската организация за ядрени изследвания бе създадена с цел обединяването на европейски учени, а също и да сподели нарастващите разходи за експерименти в областта на физиката на високите енергии между участващите държави.

ЦЕРН от въздуха: Изложбеният център на ЦЕРН Globe of Science and Innovation и близката площадка Мерен се виждат от въздуха. Сградите на повърхността, които осигуряват достъп и подкрепа за експеримента ATLAS, един от четирите експеримента в Големия адронен колайдер, също могат да се видят вдясно. Кредит: Ars Electronica Festival/Flickr(CC BY-NC-ND 2.0)

Луи дьо Бройл официално предлага на 12 декември 1949г. създаването на европейска лаборатория на Европейската културна конференция в Лозана.

През 1952 г. на третата сесия на нейния временен съвет се решава организацията да има седалище в Швейцария. През юни 1953 г. кантон Женева дава силна подкрепа за изграждането на ЦЕРН на референдум с 16539 гласа срещу 7332. 

Споразумението за основаването на Европейската организация за ядрени изследвания е подписано в Париж на 29 юни - 1 юли 1953 г. от представители на 12 европейски държави - Федерална република Германия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Италия, Норвегия, Холандия, Обединеното кралство, Швеция, Швейцария и Югославия.

Организацията е създадена на 29 септември 1954 г. В момента броят на страните членки се е увеличил на 20. Освен това някои държави и международни организации имат статут на наблюдатели. Около 2500 души работят постоянно в ЦЕРН, още около 8000 физици и инженери от 580 университета и институти от 85 държави участват в международни експерименти на ЦЕРН и работят временно там.

 Големият адронен колайдер, експериментът ATLAS. Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

България официално става пълноправен член на ЦЕРН на 11 юни 1999 година.

Български физици и инженери от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН и Физическия факултет на СУ „Климент Охридски“ участват в експеримента CMS от самото му създаване през 1991 г. и имат съществен принос в разработването и конструирането на детектора.

Участието им започва още с моделирането на съоръжението, оптимизацията му и разработване на методи за възстановяване на енергията, отделена в калориметричната система на CMS.

Проектирането на калориметъра и оптимизирането на неговите характеристики с цел максимално енергетично разрешение при минимални загуби на нерегистрирани частици (херметичност) е направено главно от българските специалисти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !