На тази дата умира последният известен странстващ гълъб

Ваня Милева Последна промяна на 01 септември 2022 в 00:00 16883 0

 Марта – последният странстващ гълъб.

Кредит Wikimedia Commons

Марта – последният странстващ гълъб.

Последният известен странстващ гълъб, женска на име Марта, умира в зоопарка в Синсинати на 1 септември 1914 г., след като бе най-разпространеният вид птици в Северна Америка през 19-ти век.

Странстващите гълъби се събирали на огромни ята и техните миграции затъмнявали небето с часове. Видът е бил най-многобройната птица в Северна Америка само преди 150-200 години, наброяващ около 3 до 5 милиарда, а   може да е бил и най-многобройната птица на Земята.

Американски изследовател от онова време описва ято в южната част на Онтарио с размери с ширина от  1,5 км и 500 км дължина, а са били нужни 14 часа, за да премине ятото. Самият той го изчислява на над 3,5 милиарда птици. Такъв брой вероятно е представлявал голяма част от цялата популацията по това време, а може би цялата. ] Повечето оценки на броя са базирани на единични мигриращи колонии и не е известно колко от тях са съществували в даден момент. Американският писател Кристофър Кокинос разказва, че ако птиците прелитат една по една, колоната би обиколила Земята около 22 пъти.

Кредит: Wikimedia Commons

Коренните американци векове са ловували странстващи гълъби, но с идването на европейците ловър се засилва неимоверно. Гълъбовото месо е било лесно добивана и евтина храна, били са продавани заклани и почистени за по едно пени парчето.

Безогледният лов и масовото обезлесяване, което унищожава естествените местообитания на вида, както и изключително социалният начин на живот на птицата, което я прави силно уязвима, довежда бързо до унищожението му. Смята се, че последният див екземпляр е убит през 1901 г., а в началото на миналия век са направени снимки на последните уловени птици. На 1 септември 1914 г. умира Марта, последната птица от скитащите гълъби.

Кредит: Wikimedia Commons

Естествено да се унищожи вида не е била крайната цел на американските заселници, но никой в началото на 19-ти век не е предполагал, че този многоброен вид би могъл да изчезне толкова бързо. 

Съдбата на американския странстващ гълъб е предупреждение как съвременният човек би могъл да унищожи докрай и най-голямата популация.

Тази птица е един от символите на Америка и има може би най-добрата възможност за "възкресение". В рамките на проекта "Съживи и възстанови" (Revive & Restore), изследователи от Университета на Калифорния дешифрират и сравняват геномите на странстващия и неговия близък роднина гълъба Patagioenas fasciata. След това изследователите преобразуват ДНК на съвременните птици, добавяйки към нея гените, отговорни за ключови външни белези на изчезнали тип. Модифицираният геном се планира бъде въведен в ядрото на стволови клетки на гълъба Patagioenas fasciata, и след това да ги принуди да се превърнат в клетки на зародиш, от които по-късно се формират половите органи  на птицата. След въвеждането на такива клетки в яйцата от тях ще се появи птица, която изглежда неразличима от Patagioenas fasciata, но половите им продукти ще съдържат само новата ДНК, което означава, че след кръстосване ще се излюпи първият екземпляр с външните признаци на странстващ гълъб. В последния етап тези птици ще е чифтосват за постигане на максимална прилика с първоначалния изглед на птицата.

В различни музеи по света се пазят повече от 1532 кожи и 16 скелета на странстващи гълъби. Клонирането на странстващия гълъб технически вече е възможно, но се критикува самата идея за пресъздаване на изчезнали видове, тъй като тези големи средства могат да бъдат пренаспчени за опазване на застрашените в момента от унищожаване  видове и местообитания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !