03 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-добритe домашно приготвени маски са комбинация от две материи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 април 2020 в 00:01 56650
Кредит: CC0 Public Domain

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията препоръчват хората да носят маски на публично място заради пандемията COVID-19. Тъй като N95 и хирургическите маски са оскъдни и трябва да бъдат запазени за здравните работници, много хора си правят сами маски.

Сега изследователите съобщават в ACS Nano, че комбинация от памук с естествена коприна или шифон може ефективно да филтрира аерозолни частици - ако маската приляга добре.

SARS-CoV-2, новият коронавирус, който причинява COVID-19, се смята, че се разпространява главно чрез  капчиците, когато заразеният човек отделя, докато кашля, киха, говори или диша. Тези капчици се образуват в широк диапазон от размери, но най-малките, наречени аерозоли, могат лесно да се промъкнат през отворите между влакната на платовете, което кара някои хора да поставят под въпрос дали платнените маски могат всъщност да помогнат за предпазването от заболяването.

Затова екип от Чикагския университет решават да изучат способността на обикновените тъкани, самостоятелно или в комбинация, да филтрират аерозоли, подобни на размерите на респираторните капчици.

Изследователите използват аерозолна смес, за да произведат частици с диаметър от 10 nm до 6 μm. Вентилатор издуха аерозола върху различни образци плат със скоростта на въздушния поток, съответстваща на дишането на човек в покой, и екипът измерва броя и размера на частиците във въздуха преди и след преминаването им през тъканта.

Един слой от плътно изтъкан памук, комбиниран с два слоя шифон от полиестер-спандекс - плътна, еластична и дишаща тъкан, често използвана при вечерни рокли - филтрира най-много аерозолни частици (80-99%, в зависимост от размера на частиците ), с ефективност, близка до тази на материал за маска N95.

Замяната на шифон с естествена коприна или фланелен плат (бархет), или просто да се използва материя за юрган с памучно-полиестерно ватиране, дава подобни резултати. Изследователите посочват, че плътно изтъканите тъкани, като памук, могат да действат като механична бариера срещу частиците, докато тъканите, които създават статичен заряд, като някои видове шифон и естествена коприна, служат като електростатична бариера. Пропускът от 1% обаче намалява ефективността на филтриране на всички маски наполовина или повече, подчертавайки важността на правилно поставената маска.

Справка: "Aerosol Filtration Efficiency of Common Fabrics Used in Respiratory Cloth Masks" ACS Nano (2020). http://pubs.acs.org/doi/abs/10 … 1021/acsnano.0c03252

Източник:

The best material for homemade face masks may be a combination of two fabrics, American Chemical Society

 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.