Намерена е риба със "сгъваемо ножче" в бузата

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 април 2018 в 12:10 5680 0

Кредит W. Leo Smith et al., 2018

Изследвайки няколко видове каменни риби, едни от най-отровните риби, американски биолози откриват в тях необичаен защитен механизъм - шип, който обикновено се крие в бузата на рибата.

Подробности за изследването можете да намерите в списанието Copeia

Авторите наричат този шип ​​"слъзна сабя" (lachrymal saber) по аналогия със слъзната жлеза - остър костен израстък се развива от синусите, разположени по бузите на рибата, под очите.

Каменната риба е силно отровен хищник, среща се покрай бреговете на Тихи океан и Индийски океан. Шиповете по тялото й са покрити с мощен токсин, който може да убие човек за няколко часа. При това рибата е прикрива добре сред камъните (което е и причината този вид да е известен като "каменна риба"), а шиповете й могат да пробият човешка обувка. 

Клара Ричардсън (Clara Richardson) и колегите й от природонаучния музей Филд в Чикаго изследват филогенетичните отношения в семейството на каменните риби Scorpaenidae, когато забелязват, че когато се доближава хищник до тези риби на муцуната им излиза заплашителен шип. Очевидно хищниците знаят за тази опасност и често ги избягват заради заплахата шипът да се забие в устата им, когато се опитат да погълнат плячката си. Освен това, оръжието може да се използва при вътрешновидови битки. Учените отбелязват, че подобна адаптация е уникална - нищо подобно не се среща при другите риби.

Изненадващо е, че до този момент тази необичайна особеност е останала незабелязана - това отново показва колко слабо е изследвано това семейство морски тропически риби. Ричардсън и съавторите й са проучили 63 представители на каменните риби, сравнявайки техни 113 физически параметри и 5280 участъци в техните геноми, уточнявайки филогенетичните взаимоотношения в семейството. "Слъзната сабя" е открита във всички представители на рода каменни риби.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !