19 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Намериха най-старото послание в бутилка

Посланието е написано през 1866 г.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 март 2018 в 00:09 30610

На 12 юни 1886 г. немски моряк хвърля съобщение в бутилка от кораб в средата на Индийски океан. След почти 132 години бутилката най-накрая е открита на австралийски плаж, което я превръща в рекордьор за послание в бутилка, останало най-дълго непрочетено, разказва IFLScience.

Бутилката (на снимката по-долу) е открита от Тоня Илман и нейното семейство, докато се разхождат по плажа в Западна Австралия, на около 180 километра северно от Пърт.

"Тя изглеждаше като прекрасна стара бутилка и я взех, мислейки, че може да стои добре в моята библиотека. Приятелката на сина ми бе тази, която откри бележката, когато я извади от пясъка. Бележката бе влажна, навита плътно и увита с конец. Взехме я у дома и я изсушихме, и когато я отворихме, видяхме, че е написана на немски език, с много бледи букви.

Бележката в бутилката е написана на немски на 12 юни 1886 г., в нея са отбелязани координатите на мястото, където е била пусната в морето, на около 950 километра от брега в Индийския океан. Отбелязано е и че морякът е бил на борда на немски кораб, наречен "Паула", като част от екипа на океанографска експедиция за изследване на океанските течения с цел да се намерят по-бързи маршрути за корабоплаването.

Има няколко твърди доказателства, които подкрепят автентичността на откритието, в доклад на Западния Австралийски музей (Western Australian Museum). На първо място, бутилката изглежда автентична бутилка джин в края на XIX век. По-конкретно, има дори писмени доказателства от 1880 г., които говорят за пътуването на бутилката.

"Извънредните находки се нуждаят от извънредни доказателства, които да ги подкрепят", коментира д-р Рос Андерсън (Ross Anderson), куратор по морска археология в музея.

"Невероятно, но се открио в архивите в Германия оригиналния метеорологичен дневник на "Паула" и имаше запис от 12 юни 1886 г., направен от капитана, описващ бутилката, която е била хвърлена на борда. Датата и координатите съответстват точно на тези в съобщението за бутилка", добавя Андерсън.

Изследователи от Западния австралийски музей смятат, че бутилката вероятно попада на австралийския плаж за около година, откакто е  хвърлена от борда на кораба, и лежи погребана във влажния пясък, докато буря не я открива около 130 години по-късно. Семейството вече я е отдало назаем в Западния австралийски музей за следващите две години.

Преди това откритие, най-старото намерено послание в бутилка е на 108 години, загубено в Северно море за 108 години, преди да бъде намерено в Германия.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.