04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Наземен радиотелескоп засне мястото за кацане на американските астронавти на Луната

Проведените тестове показаха, че новата система е способна да получава изображения с висока разделителна способност на обекти в околоземното пространство.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 февруари 2021 в 00:01 40770
Радарно изображение на мястото за кацане на Луната на американската мисия Apollo 15. Кредит: Sophia Dagnello, NRAO/GBO/Raytheon/AUI/NSF/USGS

Новият предавател на най-големия в света радиотелескоп Green Bank позволи на астрономите, използващи комплекса телескопи Very Long Baseline Array, да получат радарно изображение на мястото за кацане на Луната на американската мисия Аполо-15.

Тестовете показаха, че новата система е способна да получава изображения с висока разделителна способност на обекти в околоземното пространство.

Чрез отразяването на мощен радиолокационен сигнал от лунната повърхност, новият инструмент успя да постигне зрелищна разделителна способност, показвайки обекти с размери едва 5 метра.

Кредит: Sophia Dagnello, NRAO/GBO/Raytheon/AUI/NSF/USGS

Невероятно, но може да се постигне двойно повече. След като успешно доказва концепцията, екипът ще работи върху още по-мощен предавател - радарна система с мощност 500 киловата, която ще им позволи да получат още по-големи подробности.

Този инструмент би бил полезен да се наблюдава по-отблизо например нашата Луна и луните на други планети. Може дори да се използва за заснемане на преминаващи астероиди и космически отломки, които са твърде бледи, за да се видят с помощта на оптичните телескопи, но могат да се изследват с помощта на радарна технология.

„Планираната система ще бъде стъпка напред в радарната наука, позволяваща достъп до невидими досега характеристики на Слънчевата система директно от Земята“, заяви Карън О’Нийл (Karen O'Neil), служител на Обсерваторията Green Bank.


Астронавтът Джеймс Б. Ървин и лунният модул „Falcon“. Мисия "Аполо-15". 31 юли 1971 г. Кредит: NASA

Източник: Successful Test Paves Way for New Planetary Radar, NRAO


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.