Непозната досега група хора в праисторически Сибир е открита чрез ДНК анализ

Този уникален генофонд показва, че праисторическа Северна Азия и Северна Америка са били оплетено миграционно кълбо.

Ваня Милева Последна промяна на 13 януари 2023 в 01:01 6354 0

Череп на човек, който е живял в неолитния Алтай-Саянски регион, близо до мястото, където се събират Русия, Китай, Монголия и Казахстан. Кредит: Сергей В. Семенов

Генетичен анализ разкри непозната досега група хора, живели в Сибир по време на последния ледников период около границите на днешните Русия, Китай, Монголия и Казахстан. Оказва се, че тази загадъчна група хора е имала връзки и с многобройните вълни от хора, предприели дръзкото пътуване до Северна Америка.

По всичко изглежда, че някои хора всъщност са мигрирали обратно в от Северна Америка към Северна Азия през Берингово море. Това древно наследство от Америка все още е живо у някои хора, които понастоящем живеят в Североизточен Сибир.

Северна Азия, особено районът, простиращ се от Западен до Североизточен Сибир, е имал ключово значение за миграцията на човечеството по света. 

Предишните проучвания показват, че първите хора, които са пристигнали в Северна и Южна Америка отпреди поне 13 000 години, вероятно са дошли или през, или покрай брега на сухоземния мост, който някога е свързвал Северна Азия със Северна Америка. Този коридор, известен като Берингия, сега е залят от Беринговия проток.

Въпреки това много неща остават неизвестни за генетичния състав на хората, които са живели в този ключов регион по онова време. Това е така, защото праисторическите човешки останки с достатъчно ДНК за изследване от този регион "са изключително редки и трудни за намиране", коментира пред Live Science Козимо Пост (Cosimo Posth), водещ автор на изследването, доцент по архео- и палеогенетика в Университета в Тюбинген, Германия.

За да стигнат до своите констатации, учените, ръководени от Института за еволюционна антропология "Макс Планк", анализират геномите на десет души, живели в района на Алтай в Южен Сибир преди около 7500 години. Заедно с това те са разгледали генетичния състав на евразийското и индианското население в наши дни.

Много от праисторическите индивиди, изследвани в проучването, са открити в района на Алтай в Сибир. Кредит: Артур Л Кунгуров

Данните им разкриват, че алтайските ловци-събирачи са имали "уникален генофонд", който показва, че са потомци на две ключови групи, живели по това време в тази част на Евразия: палеосибиряците и древните северноевразийски народи.

"Описахме непозната досега популация от ловци-събирачи в Алтай на възраст 7500 години, която е смесица между две различни групи, живели в Сибир през последната ледникова епоха", заявява Козимо Пост.

"Алтайската група ловци-събирачи е допринесла за много от съвременните и последвалите популации в Северна Азия, което показва колко голяма е била мобилността на тези общности", допълва той.

Много от индивидите са открити в района на Алтай, кръстопът за миграции между Северен Сибир, Централна Азия и Източна Азия в продължение на хилядолетия, разположен близо до мястото, където се събират границите на съвременна Русия, Китай, Монголия и Казахстан. Предишни изследвания в Алтай разкриха първите доказателства за мистериозната и много по-стара човешка линия, известна като денисовците , които заедно с неандерталците са най-близките изчезнали роднини на съвременните хора.

Един от древните индивиди от Нижнетицкен в Алтай има предци и от Древна Североизточна Азия, което показва, че тази линия се е разпространила на около 1500 км по-на запад, отколкото се смяташе досега. Освен това те откриват връзки между неолитните хора в руския Далечен изток и ловците-събирачи Джомон, които са живели на японския архипелаг.

С други думи, генетичният анализ показва, че тази огромна част от Северна Азия, Южен Сибир и Северна Америка е била дом на силно свързани групи още преди 10 000 години.

Гроб с кости, които са анализирани. Кредит: Надежда Ф. Степанова

Анализът на ДНК от тези десет индивида предоставя няколко ключови разкрития за древните миграции.

Първо, мащабните миграции на древните хора и култури в Евразия се доказват от откриването на изцяло нова популация, която е живяла в планината Алтай в Сибир. Авторите показват, че потомците на тази култура са били част от линии, които по-късно са помогнали за заселването на Европа и Америка.

Второ, индивиди от японската култура Джомон, изолирани на архипелага в продължение на хиляди години, мигрират обратно към азиатския континент, откъдето са дошли техните предци. И накрая, коренните жители на Америка мигрират обратно в Азия няколко пъти в продължение на хиляди години.

Останките на някои от най-старите индивиди от изследването, датирани на около 7500 години преди новата ера, са част от неизвестно досега население от ловци-събирачи, живели в планината Алтай. В началото на холоцена, преди поне 10 000 години, населението на Алтай е живяло в регион, който бавно се е затоплял. Анализът на Пош показва, че тази група е генетична смес от две отделни групи, живели в различни части на Сибир през последния ледников период: палеосибиряни и древни северноевразийци.

Палеосибирското население е допринесло за първата вълна от хора, преминали в Америка, и много индианци днес могат да проследят части от предците си до тази група. Древната северноевразийска линия се появява за пръв път при индивид отпред 24 000 години от рода Мал'та от района на езерото Байкал и с течение на времето има значителен генетичен принос към почти всички европейски популации, както и към по-късните северноамерикански миграции.

Изглед към пещерата Нижнетицкен в Алтай, Русия. Кредит: Алексей Тишкин

Сибирските планини Алтай са същият регион, в който през 2010 г. при откриването на фрагментирана кост от пръст след ДНК анализ се оказва, че е идентифициран изцяло нов вид близки родственици на човека - денисовците. Родът им, съществувал от преди около 400 000 до около 30 000 години, се оказва доста сложен. През 2018 г. учените научават, че 13-годишно момиче, намерено в планинска пещера, е родено от майка денисовка и баща неандерталец, което показва, че различните видове не само са пресичали пътищата си в региона, но и са се кръстосвали.

"Изглежда, че това е ключов регион и за нас, за хората", коментира Пост. "Възможно е това да е бил коридор и кръстопът за смесване на популациите."

Като цяло, ловците-събирачи от Алтай подсказват, че това специално кътче на Евразия е приютило силно свързани групи още преди 10 000 години, които са пътували на колосални разстояния, напред и назад, през континентите.

"Това подсказва, че човешките миграции и примеси са били норма, а не изключение и за древните общества на ловците-събирачи", допълва Пост.

Справка: Middle Holocene Siberian genomes reveal highly connected gene pools throughout North Asia
Ke Wang, He Yu, Rita Radzevičiūtė, Choongwon Jeong, Johannes Krause, Cosimo Posth et al.
Current Biology Published:January 12, 2023 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.11.062 

Източници:

Prehistoric population once lived in Siberia, but mysteriously vanished, genetic study finds
Charles Q. Choi, Live Science

Ancient DNA Charts Native Americans’ Journeys to Asia Thousands of Years Ago, Brian Handwerk, Smithsonian Magazine

Previously Unknown Group Of People In Prehistoric Siberia Found By DNA, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !