Някога Марс може би е имал пръстен, след това луни, след това пръстен ...

Ваня Милева Последна промяна на 03 юни 2020 в 13:37 3793 0

Кредит: Kevin Gill/Flickr, CC BY 2.0

Подобно на феникс, издигащ се от пепелта си, една от настоящите луни на Марс, Фобос, може да се е родила от пръстена отломки, оставен от предишни версии на самия спътник, смятат учените.

Дълго време след откриването им през 1877 г. учените са предполагали, че двете луни на Марс - Деймос и Фобос, са уловени от гравитацията му астероиди. Тази вяра продължава, докато доказателствата не разкриват, че и двете луни са образувани едновременно със самата Червена планета и че по-малкият, Деймос, има загадъчно наклонена орбита. Но едва през 2017 г. изследователите представят нова идея, която би могла да обясни защо орбитата на Деймос е наклонена с 2 градуса.

„Фактът, че орбитата на Деймос не е точно в равнина с екватора на Марс, се счита за маловажен“, разказва в прессъобщение ученият на изследователския институт SETI Матия Чук (Matija Ćuk). "Но след като се появи една голяма нова идея и ние го погледнахме с нови очи, орбиталният наклон на Деймос разкри голяма тайна."

Образуването на марсианския пръстен

Според предишни теории луните на Марс са се образували от отломки, изхвърлени, когато гигантска протопланета е ударила Марс между 100 и 800 милиона години след създаването на планетата.

Нов обрат на теорията обаче, представен на виртуалната 236-а среща на Американското астрономическо дружество тази седмица, предполага, че след първоначалния сблъсък и в течение на милиарди години, поколения марсиански луни оттогава са били рециклирани в пръстени, които от своя страна са оформяли нови, по-малки луни.

А за Фобос цикълът може да се стартира обратно.

Той е само на 200 милиона години - което означава, че е сравнително млад по астрономически стандарти - Фобос постепенно се приближава навътре, докато обикаля около Марс. Един ден, вероятно през следващите 30 милиона до 50 милиона години, Фобос ще се доближи твърде много до Марс и приливните сили ще го разкъсат.

И според тази нова теория, разбитите останки на Фобос след това ще се разпръснат около Червената планета, създавайки нов марсиански пръстен.

Наклонът на Деймос

Засега няма видим пръстен, но тази циклична теория за марсианските луни обяснява също и защо орбитата на Деймос е наклонена точно под този ъгъл. Подобна орбита не може да бъде резултат от уловен от Марс астероид. По-скоро причината е била новородена луна, която да мигрира навън, за да наруши орбитата на Деймос.

Чук и неговите сътрудници смятат, че преди малко повече от 3 милиарда години, „прародителят“ на Фобос е предизвикал наклона в орбитата на Деймос, която виждаме днес. Този "прародителят" може да е бил до 20 пъти по-масивен от днешния Фобос. (Фобос е широк средно само 22,2 км, така че има толкова малка маса, че един 90-килограмов човек, стоящ на повърхността му, ще тежи по-малко от 85 г.) Масата на тази по-стара луна, комбинирана с външната й миграция, би трябвало да има орбита три пъти по-малка от тази на Деймос. Съотношението на орбитите на два луни ги настройва да взаимодействат помежду си гравитационно, придавайки на Деймос необичайния си наклон.

След като прародителят на Фобос наклонява Деймос, той в крайна сметка започва да се придвижва навътре, което довежда до неговото унищожение. Това е последвано от още два цикъла пръстен-луна, последният от които създава Фобос.  

Martian Moons Exploration - Wikipedia

Мисия на Фобос

През 2024 г. японската космическа агенция JAXA планира да изпрати космически кораб до Фобос, като част от тяхната марсианска мисия Moons eXploration (MMX). Амбициозният по своя замисъл апарат ще се отправи към Фобос, за да събере подробни данни за тази луна и дори да вземе образци от нейната повърхност за връщане на Земята. След това учените ще проучат тези проби, като използват някои от най-сложните налични лабораторни съоръжения, помагайки на изследователите да проучат мрачното минало на марсианските луни.

Четири от планетите в нашата Слънчева система в момента имат пръстени: Юпитер, Нептун, Уран и най-известниата - Сатурн. Но от хилядите открити досега екзопланети, само за една има ясни доказателства за пръстенна система: J1407b.

И така, изучавайки минали и настоящи пръстени в нашата собствена слънчева система, учените целят да разберат по-добре защо някои светове носят пръстени, както и как да ги забележат в далечните звездни системи. 

Изследването е представено на 236-та среща на Американското астрономическо общество и е прието за публикуване в The Astrophysical Journal Letters. Може да се запознаете с него в arXiv.

Източник: Ancient Mars may have once had rings, then moons, then rings …, Аstronomy

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !