Нийл де Грас Тайсън: Ако светът свърши на 2 ноември, вината няма да е на астероид

Ваня Милева Последна промяна на 20 октомври 2020 в 13:51 7048 0

Кредит: NASA

През уикенда астрофизикът Нийл де Грас Тайсън за пореден път напомни за астероида, наречен 2018 VP1, който трябва да премине покрай Земята на 2 ноември. Това е само един ден, преди американците да гласуват за следващия президент на Съединени щати.

Както обаче Тайсън писа, не астероидът трябва да ни паникьосва. 

Според изчисленията на НАСА, този така наречен „опасен“ астероид, наречен 2018VP1, има 0,41 процента шанс да пресече пътя си с траекторията на Земята на 2 ноември и да навлезе в нашата атмосфера - невероятно нисък шанс. И дори и да ни удари, никого няма да застраши. Астероидът е малък, с размер 2 метра и ако все пак удари нашата атмосфера, напълно ще се разпадне и няма да представлява заплаха за никой на земята. За справка, много по-големи спътници и космически отломки навлизат от време на време в нашата атмосфера, изгаряйки над нас, без да засегнат никого на земята.

„Така че, ако светът свърши през 2020 г., Вселената няма да има вина“, пише астрофизикът Нийл деГрас Тайсън в Instagram в понеделник:

Астероидът 2018VP1 се движи през космоса с около 49 000 км/час. Открит е преди две години, когато е бил на около 450 хиляди километра.


Ако астероидът навлезе в земната атмосфера, той бързо ще се разпадне поради малкия си размер, според НАСА . И ако това се случи, неговото падане ще осигури страхотно светлинно шоу, потенциално видимо от Земята.

Източник: 

About the Asteroid That Will Destroy Earth Right Before Election Day..., Рopular Мechanics

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !