19 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нобеловият лауреат Мишел Майор: Хората няма да мигрират на екзопланети

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 октомври 2019 в 10:19 34150
Дидие Кело и Мишел Майор пред обсерваторията La Silla 2012 г. Снимка: Wikipedia

Хората никога няма да мигрират на планета извън Слънчевата система, защото ще отнеме твърде дълго да се стигне дотам, заяви нобеловият лауреат Мишел Майор. 

Майор и колегата му Дидие Кело получиха Нобелова награда за физика на 08.10.2019г. за своите проучвания върху търсенето на екзопланети. 

"Ако говорим за екзопланети, нещата трябва да са ясни - няма да мигрираме там", съобщи Майор пред AFP след конференция, отговаряйки на въпроса за възможностите хората да се преселят на други планети. "Говорим за стотици милиони дни, ако използваме днешните технологии. Трябва да се погрижим за своята планета, тя е прекрасна и все още напълно обитаема."

Нобеловият лауреат смята, че трябва да "се прекратят твърденията, "добре, ще отидем на обитаема планета ако животът не е възможен на Земята". Това е пълна лудост."

Използвайки специално създадени инструменти в своята обсерватория в Южна Франция, Майор и Кело откриват през октомври 1995 г. това, което дотогава съществува само в научната фантастика - планета извън Слънчевата система. 

Майор е професор в Университета на Женева, а Кело е негов докторант, когато правят откритието, започнало революция в астрономията. Оттогава повече от 4 000 екзопланети са открити само в нашата галактика. 

"Това е много стар въпрос, разискван от философите - има ли други светове във Вселената?", обяснява Майор. "Ние търсим планети, възможно най-близо до нас, които може да приличат на Земята. Заедно с колегата ми започнахме това търсене на планети и показахме, че е възможно да ги изучаваме".

Майор смята, че следващото поколение ще отговори на въпроса дали има живот на други планети. 

"Не знаем! Единственият начин да разберем, е да развием техники, които да ни позволят да открием живот от разстояние", добавя ученият. 

Източник: Agence France Press - Humans will not 'migrate' to other planets, Nobel winner says


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.