04 февруари 2023
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Ново лекарство блокира предаването на SARS-CoV-2

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 декември 2020 в 00:04 57170
Оцветена сканираща електронна микрография на умираща клетка (в синьо), силно заразена с SARS-CoV-2 (в жълто), вирусът, който причинява COVID-19. Кредит: NIAID Integrated Research Facility, Fort Detrick, Maryland.

Лечението на коронавирусната инфекция с новото антивирусно лекарство, MK-4482/EIDD-2801 или Molnupiravir, напълно потиска предаването на вируса в рамките на 24 часа, откриват изследователи от Института за биомедицински науки в Университета на Джорджия.

Първоначално групата, ръководена от проф. д-р Ричард Племпер (Richard Plemper), открива, че лекарството е мощно средство срещу грипни вируси.

„Това е първата демонстрация на достъпно лекарство, приемано през устата, което бързо блокира предаването на SARS-CoV-2“, заявява Племпър. „MK-4482/EIDD-2801 може да промени играта“.

Прекъсването на бързото разпространение на SARS-CoV-2, докато се получи масова ваксинация, е от първостепенно значение за комтрола на COVID-19 и смекчаване на катастрофалните последици от пандемията.

Тъй като лекарството може да се приема през устата, лечението може да започне рано с потенциално тройна полза:

 1. потиска развитието на болестта до тежко заболяване,
 2. съкращава инфекциозната фаза, облекчавайки емоционалните и социално-икономическите последици от продължителната изолация на пациента и
 3. бързо потушава локалните огнища .

"По-рано забелязахме, че MK-4482/EIDD-2801 има широкоспектърна активност срещу респираторни РНК вируси и че терапията на заразени животни с лекарството перорално снижава количеството отделени вирусни частици с няколко порядъка, драстично намалявайки предаването", отбелязва Племпър. „Тези свойства направиха MK-4482/EIDD/2801 мощен кандидат за фармакологичен контрол на COVID-19.“

В изследването, публикувано в Nature Microbiology, екипът на Племпър трансформира MK-4482/EIDD-2801 срещу SARS-CoV-2 и използва моделно животно пор, за да тества ефекта на лекарството върху спирането на разпространението на вируса.

„Смяятаме, че поровете са подходящ модел на предаване, тъй като те лесно разпространяват SARS-CoV-2, но най-вече не развиват тежко заболяване, което много прилича на разпространение на SARS-CoV-2 при млади хора“, обяснява д-р Робърт Кокс (Robert Cox), постдокторант в екипа на Племпър и съавтор на изследването.

Изследователите заразяват поровете с SARS-CoV-2 и стартират лечение с MK-4482/EIDD-2801, когато животните започват да отделят вируси от носа си.

„Когато настанихме заразените и след това лекувани животни с нетретирани контактни порове в една и съща клетка, никой от контактите не се зарази“, разказва Йозеф Волф (Josef Wolf), докторант в лабораторията на Племпър и съавтор на изследването. За сравнение, всички контакти на заразени порове, получили плацебо, се заразяват.

Ако тези данни, основани на опити с моделни животни, се пренесат при хора, пациентите с COVID-19, лекувани с препарата, могат да станат неинфекциозни в рамките на 24 часа след началото на лечението.

Справка: Robert M. Cox et al. Therapeutically administered ribonucleoside analogue MK-4482/EIDD-2801 blocks SARS-CoV-2 transmission in ferrets, Nature Microbiology (2020). DOI: 10.1038/s41564-020-00835-2

Източник: Oral drug blocks SARS-CoV-2 transmission, Georgia State University


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.