25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ново лекарство изчиства псориазис по време на клинични тестове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 юни 2016 в 07:37 296680

Около 80 процента от пациентите с умерен до тежък псориазис са напълно или почти напълно изчистени с ново лекарство, наречено ixekizumab, сочат три големи дългосрочни клинични проучвания.

Резултатите от фаза III на тези проучвания са събрани в доклад, публикуван в New England Journal of Medicine.

Псориазис е имунно-медиирано възпалително заболяване, което причинява сърбеж, суха и зачервена кожа. Псориазисът е хронично заболяване, засягащо около 3 процента от населението на света. То е свързано и с повишен риск от депресия, сърдечни заболявания, диабет и артрит. 

Лекарството ixekizumab неутрализира пътека в имунната система, която предизвиква псориазиса, обяснява статия в Science Daily.

Трите проучвания обхващат общо 3736 възрастни пациенти в повече от 100 места в 21 страни. Всички участници имат умерен до тежък псориазис, който покрива 10% или повече от тялото. Пациентите на случаен принцип получават инжекции с ixekizumab с различни дози или плацебо в продължение на повече от година.

Изследователите преценяват дали лекарството намалява тежестта на симптомите на псориазис в сравнение с плацебо и наблюдават пациентите за нежелани странични ефекти. След 12 седмици 76.4 до 81.8% от пациентите, третирани с лекарството, са класифицирани като "изчистени" или с "минимален" псориазис в сравнение с 3,2% от пациентите, които са били на плацебо. До 60-тата седмица, 68,7 до 78,3% от пациентите запазват подобреното си състояние.

"Въз основа на тези констатации, ние очакваме, че 80% от пациентите ще имат изключително висока степен на отговор на ixekizumab, а около 40% ще бъдат напълно изчистени от псориазис", заяви д-р Кенет Гордън, професор по дерматология в Северозападния университет Файнбърг и водещ автор на доклада.

Нежеланите реакции, свързани с ixekizumab включват малко по-високи темпове на неутропения (нисък брой на белите кръвни клетки), гъбични инфекции и възпаление на червата в сравнение с плацебо. 

Медикаментът е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата след резултатите от клиничните тестове.

Изследването е финансирано от Eli Lilly and Company, производителят на ixekizumab.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.