Ново проучване картографира развитието на 20-те най-често срещани психиатрични разстройства

Ваня Милева Последна промяна на 30 ноември 2022 в 00:01 1971 0

Проучването показва кое развитие е вероятно и кое е неправдоподобно за 20-те най-често срещани психични диагнози. Кредит: Max Pixel

Ново изследване установява, че 47% от пациентите с психично разстройство получават различна диагноза в рамките на първите десет години след получаване на първоначалната диагноза.

"Да видим как ще се развият нещата."

Така често казват психиатрите, след като пациентът е диагностициран с първото разстройство - не защото диагнозата не е правилна, а защото психиатрите знаят, че психиатричните диагнози имат склонност да се променят през годините.

Всъщност 47% от пациентите с психиатрични заболявания са диагностицирани с друга диагноза в рамките на 10 години след поставянето на първата диагноза.

Това е резултатът от ново проучване, публикувано в Lancet Psychiatry, което картографира диагностичното развитие на повече от 180 000 психиатрични пациенти в Дания.

Един от изследователите, които стоят зад проучването, е доцентът по клинични изследвания в Катедрата по клинична медицина Андерс Йоргенсен (Anders Jørgensen). Той не е изненадан от резултатите от проучването.

"Психичните разстройства са динамични. Те се променят в хода на живота. Затова не съм изненадан от сравнително сериозното развитие на диагностиката при тези пациенти", заявява Андерс Йоргенсен.

Проучването показва кое развитие е вероятно и кое е неправдоподобно за 20-те най-често срещани психични диагнози. Най-несигурните, т.е. тези, които е най-вероятно да се променят, включват диагнозите остра психоза, пристрастяване и депресия.

Най-сигурните, т.е. тези, които е най-малко вероятно да се променят, включват диагнозите функционални увреждания, които са дългосрочни физически увреждания без физическа причина, хранителни разстройства и сексуални разстройства като намален сексуален интерес или еректилна дисфункция без физическа причина.

Проучването е полезно от момента, в който пациентът е диагностициран с първото си разстройство, тъй като дава възможност на лекарите да прегледат 10-годишното диагностично развитие на други пациенти.

"Лекарите, които искат да планират правилния курс на лечение и да могат да кажат на пациентите какво могат да очакват, се нуждаят от тези данни. В крайна сметка се надяваме, че тя може да спомогне за подобряване на лечението и да осигури основано на доказателства проследяване. Колкото повече знаете за вероятното протичане на заболяването, толкова по-добро ще бъде лечението", отбелязва Андерс Йоргенсен.

Проучването е ограничено до пациенти, лекувани в системата на психиатричното здравеопазване. Това означава, че хората, които отиват при личния си лекар и са насочени към психолог, не са включени в проучването.

"Разглеждаме само хора, които са били диагностицирани в психиатрични болници и които обикновено имат по-тежко протичане на заболяването, отколкото тези, които се записват при личния си лекар", посочва Андерс Йоргенсен.

Депресията е една от най-несигурните диагнози

Сред трите най-често срещани диагнози, анализирани в проучването, пациентите, диагностицирани с единичен епизод на депресия, имат най-висок риск да бъдат диагностицирани с ново разстройство в рамките на 10 години.

"Според проучването пациентите с тази диагноза имат 60% вероятност да бъдат диагностицирани с ново разстройство в рамките на 10 години", твърди доцент Тереза Сара Хьой Йоргенсен (Terese Sara Høj Jørgensen) от катедрата по социална медицина към Факултета по обществено здраве.

Но цифрите могат да бъдат измамни. Защото по-голямата част (20 %) от диагностицираните с единичен епизод на депресия впоследствие се диагностицират с периодична депресия, което е наименованието на повтарящите се депресии.

"Не е изненадващо, че единичен епизод на депресия може да се развие в повтарящи се депресии", коментира Андерс Йоргенсен.

Наред с периодичните депресии, разстройствата на личността и разстройствата на стресовата реакция са диагнозите, които е най-вероятно да последват диагнозата депресия. Остро стресово разстройство е налице, когато сериозен инцидент, като развод или смърт, кара пациента да развие психично разстройство, наподобяващо стрес или депресия.

Андерс Йоргенсен се надява, че новите данни могат да помогнат за подобряване на лечението на хората, които страдат от депресия.

"За разлика от пациентите, които преживяват първата си психоза, в момента нямаме единна възможност за лечение на пациентите, които преживяват първата си депресия. Можем да разгледаме възможността за разработване на такава опция, а нашите данни могат да подпомогнат разработването на ефективно лечение", отбелязва Андерс Йоргенсен.

Какво включва проучването?

Използвайки данни от датския регистър, изследователите идентифицират психиатрични пациенти на възраст 18 години или повече, диагностицирани с едно от 20-те най-често срещани психични разстройства. Така те получават група от 184 949 лица.

Изследователите са разгледали как са се променили диагнозите на пациентите след поставянето на първата диагноза. Те използвали т.нар. анализ на последователността, за да анализират развитието.

Типично развитие за трите най-често срещани диагнози, анализирани в проучването

Депресия: 60 % от лицата, диагностицирани с един депресивен епизод, са диагностицирани с ново разстройство в рамките на 10 години. При 20 % се развива периодична депресия, при 10 % - стресово разстройство, а при 6 % - личностно разстройство.

Пристрастяване: 52% от тях са диагностицирани с ново заболяване в рамките на 10 години. 8 % развиват стресово разстройство, 5 % - личностно разстройство и 5 % - шизофрения. Категорията включва всички диагнози за пристрастяване като алкохол, опиати, канабис и др. Някои форми на пристрастяване са по-несигурни от други.

Остро стресово разстройство: В рамките на 10 години 36 процента са диагностицирани с ново разстройство. При 8% се развива единичен депресивен епизод, при 7% - разстройство на личността, а при 6% - периодична депресия.

Справка: Mapping diagnostic trajectories from the first hospital diagnosis of a psychiatric disorder: a Danish nationwide cohort study using sequence analysis
Terese Sara Høj Jørgensen, Merete Osler, Martin Balslev Jorgensen, Anders Jorgensen, 
Lancet Psychiatry Published:November 27, 2022 DOI: https://doi.org/10.1016/S2215-0366(22)00367-4 

Източник: New Study Maps the Development of the 20 Most Common Psychiatric Disorders, neurosciencenews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !