Новооткрит фосил е отговорът на „отвратителната“ мистерия на Дарвин

Ваня Милева Последна промяна на 18 януари 2022 в 00:01 34987 0

Florigerminis jurassica. Кредит: NIGPAS

Китайски учени съобщават, че са открили най-древната цветна пъпка като най-накрая съгласуват фосилните доказателствата с генетичните данни, които предполагат, че цъфтящите или покритосеменните растения са еволюирали десетки милиони години по-рано, отколкото първоначално се смяташе.

Екипът се надява, че тяхното откритие ще помогне за разрешаването една упорита, вековна загадка, която Чарлз Дарвин някога нарича „отвратителна“:

Ако най-старото изкопаемо цвете не е по-старо от 130 милиона години, тогава защо покритосеменните са започнали да доминират в екосистемите само 20 до 30 милиона години по-късно? Как така бързо са развили толкова голямо разнообразие?

Това бе загадка, която е безпокоила много Дарвин, но той така и не намерил отговора ѝ. През последните няколко години обаче някои важни елементи си идват на мястото.

През 2016 г. учени от Китай обявяват откриването на „съвършено цвете“ ("perfect flower"), датирано от юрския период, преди повече от 145 милиона години.

Вкамененото растение, наречено Euanthus, имаше не само венчелистчета, но и чашелистчета (листната част в основата на пъпката), както и мъжки и женски репродуктивни части, включително яйчник, подобен на съвременните цветя.

През 2018 г. в Китай е открито друго фосилно цвете, наречено Nanjinganthus, което е на около 174 милиона години. Подобно на съвременно цъфтящо растение, семената му са напълно затворени в яйчник.

Не всички ботаници обаче са убедени, че това са истински покритосеменни растения. Някои твърдят, че тези растения са твърде примитивни, за да се считат за цветя, докато други смятат, че техните структури са твърде сложни за голосеменно растение, по-стар вид растения с незатворени семена и без цвят като иглолистните дървета.

Новата вкаменена цветна пъпка, открита в Китай и наречена Florigerminis jurassica, може да е преходният етап, който изследователите търсят. Намерена е в находище, датирано преди повече от 164 милиона години, и все още е в отлично състояние.

Стъблото на растението е свързано не само с цветна пъпка, но и с плод и клон с листа – три елемента, които се срещат особено рядко. По-долу стрелката сочи към цветната пъпка, докато горе вдясно изобразява плодното тяло, а долното дясно изображение показва пъпката.

Florigerminis jurassica. Кредит: NIGPAS

Тъй като цветята са толкова деликатни структури, те са изключително трудни за намиране във вкаменелостите, предшестващи периода Креда. Предишни опити за разкриване на произхода на цъфтящите растения са описани като "непрекъсната поредица от провали".

F. jurassica е единствено по рода си откритие. Дори фосилът Nanjinganthus не е намерен с непокътната цветна пъпка, а само цвете.

Плодът на F. jurassica добавя още повече подкрепа към идеята, че това всъщност е ранно покритосеменно растение, а не голосеменно растение.

Без съмнение ще има някои експерти, които не са съгласни, но авторите смятат, че техните резултати изискват „преосмисляне на еволюцията на покритосеменните растения“.

Справка: A Jurassic flower bud from China
Da-Fang Cui, Yemao Hou, Pengfei Yin and Xin Wang
Geological Society, London, Special Publications, 521, 6 January 2022, https://doi.org/10.1144/SP521-2021-122

Източник: A Newly Discovered Fossil Could Be The Answer to Darwin's 'Abominable' Mystery
CARLY CASSELLA, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !